Historie: Fyrværkeri, skyderi og larm Historie: Fyrværkeri, skyderi og larm
<b>At skyde nytår ind er en skik, der har i hvert fald 300 år på bagen
</b>Det var først i slutningen af 1800-tallet, at fyrværkeri blev noget, som kunne købes i almindelig handel og med en almindelig pengepung. Hidtil havde fyrværkeriarrangementer primært været noget, man kunne opleve i forbindelse med meget store og bekostelige arrangementer, fx fyrstelige bryllupper og lignende.
<b>Frøer og kinesiske pistoler
</b>Ned imod år 1900 blev det mere og mere almindeligt, at navnlig tobakshandlere tog et parti af forskelligt knaldfyrværkeri hjem og solgte i deres butikker op til nytår. I mange år var det egentligt forbudt i flg. politivedtægter at sælge fyrværkeri.
Og derfor forsvarede en tobakshandler, der blev anklaget i Nakskov år 1900 sig med, at han ikke havde solgt sagerne, men givet 2-3 "Frøer" og ca. 24 "kinesiske pistoler" til de kunder, der kom for at købe cigarer og cigaretter. Men han fik nu en bøde alligevel!
<b>Bøsseskydning
</b>Før den tid havde man klaret sig ved at skyde op i luften med en bøsse, hvis man havde en sådan. Der findes flere beretninger om skyderi af denne type, men også retssager. Fx anklagede Stine Jensen fra Nyord på Møn i 1876 lodsen Ole Nielsen, fordi hun mente, at det var ham, der nytårsnat havde brækket hendes dør op og skudt ind i køkkenet.
<b>Potter på dørene
</b>Andre metoder var at "slå potter på dørene" - at kaste gamle udtjente lervarer på folks døre. Det gav et vældigt brag, når tingene gik i stykker. At "gå med rumlepotte" var en anden mulighed - her blev larmen lavet med en krukke, der var ombundet med et skind. Gennem et hul i skindet trak man en fjer, hvilket også gav en god larm.
<b>Larm og løjer var en meget vigtig del af fortidens nytår. men undertiden kunne det gå for vidt
</b>På nytårsaften kunne man - ligesom nu - risikere at blive offer for forskellige former for - mere eller mindre godmodige - løjer og drillerier.
Et hyppigt drilleri var at fjerne og gemme ting som kaffekander, gryder og lignende eller at bytte rundt på dyrene i stalden. Ville man skræmme sine "ofre" kunne man fx sætte roelygter ud og håbe, at en og anden ville få en forskrækkelse over det uhyggelige, lysende ansigt.
Populært var det også at skille fx vogne ad og samle dem på "umulige" steder,hejse ting op i flagstænger eller sætte fx vogne og møgbøre op på taget.
Det kunne naturligvis tage et omfang som gjorde, at den som det gik ud over, følte det nødvendigt at indblande politiet.
/Julelinks
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
Historie: Fyrværkeri, skyderi og larm
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside