{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.507 visninger | Oprettet:

Hvorfor ikke gule øjne? God læsning :) {{forumTopicSubject}}

<b>Mennesker kan have brune, blå og grønne øjne. Men hvorfor kan vi ikke have andre farver, som for eksempel stærk lilla eller lysende gul?

</b>Det er utroligt sjældent, men øjenvidner siger, at Adolf Hitler havde lilla øjne. Desuden er Elizabeth Taylor kendt for sine smukke, lilla øjne. Gult er også sjældent, men der findes personer med ravfarvede øjne.

<b>Alt er varianter af - eller mangel på - brunt

</b>Simpelt forklaret er der tre lag i iris, som har pigment. Det yderste lag er som regel brunt. Hvis dette lag ikke er helt farvelagt, ser man farven på de næste lag, og øjnene ser blå eller grønne ud. Så alle øjenfarver er varianter af brunt eller mangel på brunt.

Men eftersom iris har forskellige lag med farve, kan øjenfarven også variere hos en enkelt person, alt efter hvilket lys man står i.

Ravfarvet er egentlig en variant af brunt, grønt er en variant af brunt, gråt er blåt med lidt mindre pigment. Men de allerfleste mennesker i verden har brune øjne, i et farvespekter fra mørkt til lyst brun.

<b>De bedste solbriller

</b>Brunt nok menneskets oprindelige øjenfarve. Det er en fin og nyttig farve, når det gælder filtrering af sollys og beskyttelse mod ultraviolet stråling. Brune øjne er simpelthen de bedste solbriller.

Nordboere lever ikke under stærk sol og udviklede derfor efterhånden andre øjenfarver. Eller rettere sagt: det brune pigmentlag i iris blev svækket, og de andre kom derfor til syne udefra.

Vore øjne er generelt mere lysfølsomme. Derfor er mennesker med blå og grønne øjne mindre egnede til at bo under stærk sol.

Alle mennesker har hvide øjenæbler, men sådan var det nok ikke oprindelig.

Gorillaer og chimpanser har brune øjenæbler, og det var menneskets nok også som udgangspunkt. Den hvide farve kan være en mutation, som var gavnlig og derfor overlevede. Hvide øjenæbler gør kommunikation lettere, for eksempel under jagt.

<b>Lysende øjne kræver metal
Men kan nye øjenfarver opstå gennem mutation?

</b>Ja, i princippet kan mennesket mutere, således at vi får nye øjenfarver. Pigment kan komme i alle farver, men nogle farver er vanskeligere at producere for kroppen end andre.

Lysende, stærkt gule øjne, som bestemte dyr har, er krævende at lave. Det kræver metal-elementer, som kan være giftige. Lysende grønne øjne vil kræve fosfor. Og mennesket har ikke behov for lysende øjne for at skræmme fjender væk.

Der er et hav af gener involveret i at bestemme øjenfarven hos et individ, og forskerne har kun overblik over seks af dem. Derfor er der meget vi ikke ved om øjenfarver.

<b>Lilla hår
- Hvad med hårfarve? Hvorfor har vi ikke lilla hår?

</b>Alle hårfarver er varianter af brun. Blond er bare en farveløs variant. Den oprindelig hårtype hos mennesket har nok været krøllet og sort, noget som giver den bedste ventilation og solbeskyttelse.

Det er fuldt ud muligt, at mennesket kan udvikle blåt hår, men så skal genet mutere til at blive noget helt andet. Og igen er det mest sandsynligt, at det bliver afdæmpet blåt frem for selvlysende blåt.

<b>Blæksprutte øjne er bedst
- 'Hvorfor bliver øjnene, som er så vigtige for mennesket, så hurtigt svækket?'

</b>Øjnene er ikke særligt robuste. En del af årsagen må vel kaldes en konstruktionsfejl: Hos mennesket og andre hvirveldyr ligger blodårer og nerver på overfladen af nethinden. Hos blæksprutten derimod ligger alt på bagsiden, hvilket er langt mere fornuftigt.

Formodentligt er det 'vores arv', som må tage skylden for menneskets dårlige syn. Ved overgangen til landbrug for 10.000 år siden, var det ikke længere kritisk at have et godt syn. Der var ikke længere nogen god grund for selektion af godt syn til jagt.

Også hos dyr, som ikke jager eller bliver fodret af mennesker, kan enkelte individer se dårligt, som f.eks. hos køer, heste og hunde.

/Sakset fra Videnskab



Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvorfor ikke gule øjne? God læsning :)
Kommentér på:
Hvorfor ikke gule øjne? God læsning :)

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce