Hvorfor killinger skal være 12 uger {{forumTopicSubject}}
Nu kommer der snart rigtig mange flyvefærdige killinger i det Danske land.
Derfor poster jeg lige denne her igen, da det er vigtigt, at killingerne for lov til at være hjemme hos deres mor i den tid de har behov for.
- - - - - - - - - - - - - - -
Kattekillinger er afhængige af deres mor i længere tid end hundehvalpe. Derfor bør de først tages fra deres moder og kuldsøskende, når de er 12 uger gamle. Tages de for tidligt fra, øges risikoen for udvikling af adfærdsproblemer
Nogle dyrearter fødes næsten »færdige«. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen, og de har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer. Andre fødes totalt hjælpeløse. Fysisk er de uudviklede, og mange af deres sanser er ikke færdigudviklede, derfor skal de lære mange ting for at kunne klare sig selv. Blandt andet:
hvilke individer de kan omgås og knytte sig til senere i livet
hvordan de skal klare sig blandt artsfæller,
hvilke byttedyr de skal jage
hvordan de skal håndtere dem.
Tidlig adfærdsmæssig udvikling
Det er vigtigt at have kendskab til, hvorledes kattekillinger udvikler sig, så man kan sørge for, at de får mulighed for at udvikle sig normalt – både fysisk og psykisk. Nedenfor er en gennemgang af killingers udvikling i de første 12 uger efter fødselen.
0-3 uger: I denne periode er killingerne totalt afhængige af deres mor. Killingerne sover og dier det meste af tiden. De kan ikke kontrollere deres kropstemperatur og har derfor brug for hinanden og deres mor for at holde sig varme. Moren forlader kun killingerne, når hun er absolut nødt til det.
Killingerne kan ikke selv komme af med urin og afføring. Deres mor skal stimulere dem til dette ved at slikke dem på bugen og omkring kønsdelene.
Normalt vil killingers øjne åbnes, når de er 7-10 dage gamle, men det kan variere meget – både mellem de enkelte kuld og mellem killingerne inden for et kuld. I starten er killingerne dog ikke i stand til at skelne omgivelserne klart og orientere sig ved hjælp af synet.
Efter fødslen bevæger killingerne sig fremad ved hjælp af forbenene, idet de trækker bagbenene efter sig. Men i løbet af de første to uger udvikles evnen til også at bruge bagbenene. I den sidste del af perioden begynder killingerne så småt at kravle rundt og lege med hinanden.
4-5 uger: Killingernes lugtesans er nu fuldt udviklet. De kan soignere sig, og deres leg med hinanden bliver voldsommere. Desuden kan de begynde at spise opblødt tørkost. Moren kan finde på at lægge sig lidt væk fra killingerne og kalde på dem.
I løbet af perioden udvikles killingernes evne til at skelne genstande fra hinanden og orientere sig. For at denne evne skal udvikles normalt, er det meget vigtigt, at killingerne får mange forskellige synsindtryk, ved at deres omgivende miljø er så stimulerende som muligt.
6-7 uger: Killingerne »slås« med hinanden i leg, og de kravler rundt på og undersøger de nærmeste omgivelser. Tørkost kan serveres for dem – uden det er opblødt. Katte vil senere i livet foretrække den type føde, de som killinger bliver præsenteret for – både af deres ejer og senere af deres mor. Moren kan nu lægge sig længere væk fra killingerne.
8 uger: Killingerne skal begynde at lære at jage. Moren bringer døde eller halvdøde mus med hjem og viser, hvad de skal gøre ved dem. Moren er aldrig væk fra killingerne i længere tid end en time. Og killingerne dier, når hun kommer hjem eller selv kalder på dem. Moren kan af og til gå væk fra killingerne for at få fred, men hun skrider ind, når killingernes leg med hinanden bliver for voldsom.
9-10 uger: Moren bringer nu levende mus med hjem til killingerne, viser, hvordan man slår musene ihjel og lader så killingerne selv prøve. Killingerne dier stadig 4-5 gange om dagen. De bruger megen tid på at lege med moren, som dog begynder at afvise dem af og til.
10-12 uger: Moren slipper levende mus løs foran killingerne, så de selv skal fange dem. Hun griber kun ind, hvis musen er ved at undslippe. Killingerne dier stadig ca. 2 gange dagligt. Dette sker dog mindre og mindre ofte på morens initiativ, men killingerne får lov, hvis de insisterer, og der er tilfælde, hvor killinger dier så sent som i 16-ugers-alderen. Moren tager længere og længere ture væk fra killingerne, og hun lægger sig sjældent hos dem.
Kattekillinger er således i lang tid meget afhængige af deres mor. Det hænger nok bl.a. sammen med, at katte skal have lært at klare sig selv, når de skal væk hjemmefra og etablere deres eget territorium (se Dyrenes Beskyttelses pjece Kønsmodning og neutralisering af katte). Katte er territoriale af natur. Dette betyder, at de ikke vil indordne sig under en leder.
Socialisering
Hos katte findes en særlig følsom periode, hvor killingen skal præges på og socialiseres til individer af egen art og til mennesker. Dette er en forudsætning for, at killingen kan acceptere andre katte samt mennesker som nogle, den kan omgås og knytte sig til senere i livet. Hvis killingen skal omgås andre dyr, f.eks. hunde, skal den også præges på og socialiseres til dem.
Socialiseringsperioden varer fra uge 3 til uge 12 efter fødslen. Selve prægningen finder fortrinsvis sted i den første del af socialiseringsperioden – dvs. før uge 7. Men killingerne skal lære at generalisere denne prægning, så de ikke kun knytter sig til enkeltindivider, som de har haft kontakt med, men generelt vil acceptere mennesker og katte som nogle, de kan omgås.
I forbindelse med mennesker skal killingerne derfor – både under og efter den egentlige prægning – have regelmæssig kontakt med personer af begge køn samt børn såvel som voksne.
Killinger, som ikke har haft kontakt med mennesker, vil allerede 9 uger efter fødslen have svært ved at lære at acceptere mennesker. Efter 12 uger er det næsten umuligt. En kat, der ikke er socialiseret til mennesker, vil være frygtsom og kan reagere aggressivt, hvis den ikke kan undgå kontakt.
Ved kontakten med deres moder og kuldsøskende får killingerne erfaring med, hvordan de skal omgås andre individer, hvilket har stor betydning for deres videre udvikling. Derfor bør killingerne ikke tages fra deres mor, før de er 12 uger gamle.
En kat, der er vokset op i et kuld med 1-2 killinger, vil senere i livet få sværere ved at acceptere andre katte, som familien anskaffer, end en kat, som er vokset op i kuld med 3 killinger eller flere.
Killinger som fjernes for tidligt
Hvis killingerne tages fra deres mor før 12-ugers-alderen, øges risikoen for:
Overdreven sutten på uld, øreflipper eller egen hale – i et forsøg på at få sit suttebehov dækket
Urenlighed – som også kan optræde senere i kattens liv
Overdrevent kontaktsøgende adfærd – i et desperat forsøg på at finde en modererstatning
Separationsangst – kommer f.eks. til udtryk ved, at katten jamrer, når man forlader den
Skyhed eller aggressivitet
Adfærdsproblemer over for andre katte.
Killinger, som har mistet deres mor
Som nævnt bør kattekillinger ikke tages fra deres mor, før de er 12 uger gamle. Hvis de ikke har mulighed for at være hos deres moder, kan man dog anskaffe killinger, fra de er 8 uger gamle. Men så bør man altid anskaffe sig to killinger fra samme kuld. Det kan ikke anbefales, at man selv forsøger af opfostre killinger, som har mistet deres mor. Det er svært og tidskrævende at holde liv i små killinger.
Killingerne skal have speciel modermælkserstatning til killinger. De skal som helt små fodres hver 3.-4. time døgnet rundt og senere 5-6 gange om dagen, og de skal stimuleres til at afgive urin og afføring, indtil de kan klare det ved egen hjælp. Desuden er der, som beskrevet ovenfor, stor risiko for, at killingerne vil udvikle adfærdsproblemer, da man ikke kan erstatte moderens betydning for killingernes normale adfærdsmæssige udvikling.
I stedet bør man forsøge at finde en fostermor til killingerne – dvs. en hunkat, som selv har nogle få killinger.
Katte knytter sig til deres tilholdssted
Katte er territoriale og vil knytte sig til det sted, hvor de holder til. Men når man anskaffer sig en kat eller skifter bopæl, skal katten have lejlighed til at knytte sig til stedet, før den får lov til at løbe frit ud og ind. Det er individuelt, hvor lang tid der vil gå. Men normalt anbefales, at der går 3 uger. Hvis du har en have, kan du gå rundt i haven med katten i sele, så den lærer omgivelserne at kende. Du skal være opmærksom på, at en lille killing ikke er gammel nok til selv at finde hjem igen, hvis den forvilder sig væk. Derfor skal du altid være sammen med killingen, når den er ude for at få erfaring med omverdenen.
(link fjernet)
mar 2007
Følger: 33 Følgere: 31 Emner: 30 Svar: 393
Selv nogen der har forældre der er dyrlæge, mener at de kan tage killinger fra før.
Øv at man ikke kan få lavet en kattelov, hvor det simpelthen bliver ulovligt at sælge killinger før de er 12 uger.
Hilsen Dorte og de 19 nussemisser.
okt 2006
Følger: 47 Følgere: 43 Katte: 5 Emner: 268 Svar: 5.593
Jeg har sååååå ondt af den stakkels lille babykilling. Virkeligt..
Den er ved gud kun 7 uger gammel...
dec 2005
Følger: 15 Følgere: 15 Katte: 10 Emner: 91 Svar: 570
Den kan ikke vises ofte nok.
Kommer selv lige fra Vorbasse markede, hvor det dog skærer en i hjertet at se killinger helt ned til 6-7 ugers alderen
Synes ligesom Dorte at der burde være en lov om hvornår man må sælge killinger!
mar 2007
Følger: 33 Følgere: 31 Emner: 30 Svar: 393
Fik du også med at samme dyrlæge angiveligt skulle have fået killinger da de var 5 uger allerede?
Jeg er simpelthen rystet.
Hilsen Dorte og de 19 nussemisser.
maj 2008
Følger: 36 Følgere: 34 Katte: 1 Emner: 20 Svar: 217
aug 2007
Følger: 4 Følgere: 3 Katte: 3 Emner: 108 Svar: 686
Da jeg anfægtede killingens alder fik jeg en undskyldning med at det var opdrætterens valg,fordi at kattemor havde afstødt dem da de var 8-9 uger. Ja gu har hun da det, det er jo helt naturligt? Argh!
Hvis en opdrætter ikke ved bedre, burde han/hun skamme sig.
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
maj 2008
Følger: 36 Følgere: 34 Katte: 1 Emner: 20 Svar: 217
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
dec 2005
Følger: 15 Følgere: 15 Katte: 10 Emner: 91 Svar: 570
Hvorfor har du allerede fået ham nu?
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
jul 2008
Følger: 3 Følgere: 2 Katte: 2 Emner: 5 Svar: 26
Hvis nu moderen ikke gider dem mere fra de er 8 uger , hvorfor så ikke sælge/give dem væk allerede nu ? Hvis moderen alligevel ikke giver dem mælk , tager dem med på jagt eller like .. tager sig af dem overhovedet , kan jeg virkelig ikke se meningen i det .
Synes folk er blevet ret hysteriske
Vi giver vores killinger væk så snart mor ikke tager sig af dem mere ..
Vi fik også vores hund da han var 7 uger , fordi moderen havde 12 hvalpe og simpelthen var så træt af dem
dec 2005
Følger: 15 Følgere: 15 Katte: 10 Emner: 91 Svar: 570
Altså hans mor er død? Hvis det er tilfældet, så er det jo en helt anden snak
Regnbue .
Indlægget handler om hvorfor killingerne skal være 12 uger. Prøv at læs det, og se så om du stadig har samme mening.
jul 2008
Følger: 3 Følgere: 2 Katte: 2 Emner: 5 Svar: 26
dec 2005
Følger: 15 Følgere: 15 Katte: 10 Emner: 91 Svar: 570
Jamen når de har mistet deres mor, og man opflasker dem, er det jo som nævnt længere oppe, en helt anden snak
jul 2008
Følger: 3 Følgere: 2 Katte: 2 Emner: 5 Svar: 26
Jeg er vokset op på en gård og vi har haft killinger hvert år hele mit liv , og alle de killinger vi har givet væk som 8 ugers har klaret sig godt , så kan virkelig ikke se meningen i at skulle vente <b>fire uger</b> mere , fordi nogle pylrede bymennesker ikke mener deres små fine misser er udviklede og selvstændige nok i 8 ugers alderen
mar 2008
Følger: 8 Følgere: 9 Katte: 3 Emner: 14 Svar: 111
jul 2008
Følger: 3 Følgere: 2 Katte: 2 Emner: 5 Svar: 26
mar 2008
Følger: 8 Følgere: 9 Katte: 3 Emner: 14 Svar: 111
dec 2005
Følger: 15 Følgere: 15 Katte: 10 Emner: 91 Svar: 570
Hov hov, jeg har absolut ikke anklaget dig for noget som helst, og da slet ikke sagt at du er dyreplager!
Og pylrede bymennesker? Jamen kald du mig endelig det, så kan jeg så passende fortælle dig, at JEG også er opvokset på en gård, med en masse katte som også fik killinger. Så sig du bare hvad du vil, jeg holder stadig på at de SKAL være 12 uger!
jul 2008
Følger: 3 Følgere: 2 Katte: 2 Emner: 5 Svar: 26
jul 2008
Følger: 11 Følgere: 9 Emner: 19 Svar: 699
sep 2007
Følger: 123 Følgere: 123 Katte: 13 Emner: 222 Svar: 1.165
dec 2005
Følger: 4 Følgere: 3 Katte: 4 Emner: 6 Svar: 90
Jeg er en af dem som fik min ene kat som 8 ugers. Hendes mor var blevet kørt ned, og min dyrlæge stod med 8 små killinger som så ingen mor havde.
Det var meget svært for hende, og hun var meget lille af sin alder. Hun havde ikke fået mælk fra mor siden hun var 6 uger. Det har betydet at hun fra jeg fik hende gik og var MEGET ked af det, hun skulle hele tiden hænge oppe ved mig, og sutte på min øreflip, så den blev helt deform. Hun har altid skovlet mad indenbords, da hun har måtte kæmpe for føden, hun var jo den lille. Det har været et stort stykke arbejde, og hun er en af de få der har overlevet, for mange af de andre har været så skadet. De vidste ikke hvordan man fangede mus, og de havde store adfærdsproblemer, så som at gebærde sig med andre katte. Mennesker kunne de ikke lide. De var som om de ikke var "rigtige" katte.
Men min cindy har klaret sig, men det er også kun takket været en stor indsats fra min side.
Man skal virkelig tænke sig om, før man tager en killing på under 12 uger til sig. Hvis moderen er død eller borte, er det en anden sag. Men er det fordi hun ikke "gider" dem mere, så skal man ikke tage dem fra hende. Hun bruger jo de sidste uger til at kappe båndene, og lære sine killinger at stå på egene ben.
jul 2008
Følger: 11 Følgere: 9 Emner: 19 Svar: 699
jul 2008
Følger: 11 Følgere: 9 Emner: 19 Svar: 699
Min main coon killing jeg får hjem i starten af august, den er 20 uger.
maj 2008
Følger: 36 Følgere: 34 Katte: 1 Emner: 20 Svar: 217
LisD- Lige præcist. Mine killinger kommer ikke her fra før de er minmun 12 uger og har faktisk overvejet at sætte alderen på til 14-16 uger.
okt 2006
Følger: 47 Følgere: 43 Katte: 5 Emner: 268 Svar: 5.593
"Jeg har altid gjort det og det"..
Ja i gamle dage fik ungerne en på kassen, hvis de ikke opførte sig ordentligt. Det har sq altid virket, så hvorfor ikke genindføre revselsretten?? det virker jo helt fint...
At folk bare ikke VIL lære det siger bare s meget om dem. Og desværre er det ikke dyrene der har fat i den lange ende i det foretagene.
Jeg kunne godt tænke mig at spørge jer, der tager bitte små babyer på 6-7-8 uger fra deres mor, om I tror, der er nogen som helst logik i, at de vilde killinger i naturen går med deres mor, indtil de er 5 mdr??
Jeg vil gerne fortælle det....
Det er oplæring...
Jeg kan kun ryste på hovedet, af jeres usædvanlige forståelse og viden omkring vores dyr...
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
sep 2007
Følger: 6 Følgere: 5 Katte: 10 Emner: 44 Svar: 591
Det drejer sig om banal dyrvelfærd og ikke andet...
Sålænge der findes folk, der ikke ser formålet med dette, synes jeg ikke linket til dyrenes beskyttelse kan gengives ofte nok.
Efter at have læst tråden igennem kommer jeg helt til at tænke på følgende citat:
"Diskuter aldrig med uvidende mennesker, de trækker én ned på deres niveau, og der vinder de på erfaring"
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
dec 2005
Følger: 15 Følgere: 15 Katte: 10 Emner: 91 Svar: 570
Hvor i dette indlæg er der nogen der har kaldt dig -eller andre, for dyreplager? Find det venligst til mig.
Der er en grund til at killinger skal være 12 uger, men HVIS de har mistet deres mor, er det en HELT ANDEN SNAK!
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
maj 2008
Følger: 36 Følgere: 34 Katte: 1 Emner: 20 Svar: 217
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
jul 2008
Følger: 11 Følgere: 9 Emner: 19 Svar: 699
jul 2006
Følger: 14 Følgere: 12 Katte: 6 Emner: 11 Svar: 1.784
Hver gang sådan en tråd som denne postes, så håber jeg, at nogen bliver klogere. I denne tråd har jeg endnu ikke set andre argumenter end den naturlige adskillelsesproces, som bestemt ikke er slut ved hverken, 5, 7, 8 eller 10 ugers alderen. Så luk da fornuften ind, det tager man ikke skade af og så gør man faktisk også de små kattebabyer en tjeneste.
Mit håb er lysegrønt: Det er tilladt at lære så længe man lever, man skal bare give sig selv lov
apr 2007
Følger: 8 Følgere: 7 Katte: 4 Svar: 159
feb 2005
Følger: 247 Følgere: 241 Katte: 4 Emner: 470 Svar: 2.935
Læs venligst her, hvorfor killinger <b>skal</b> være <b>mindst</b> 12 uger, før de forlader moren <i>(skrevet af en dyrlæge)</i>: (link fjernet)
Poteklem herfra.
feb 2005
Følger: 247 Følgere: 241 Katte: 4 Emner: 470 Svar: 2.935
jul 2008
Følger: 11 Følgere: 9 Emner: 19 Svar: 699
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
jul 2008
Følger: 11 Følgere: 9 Emner: 19 Svar: 699
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
jul 2008
Følger: 11 Følgere: 9 Emner: 19 Svar: 699
jul 2008
Følger: 11 Følgere: 9 Emner: 19 Svar: 699
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
Tak for jeres andres svar.
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
feb 2006
Følger: 27 Følgere: 25 Katte: 3 Emner: 47 Svar: 489
Hvorfor killinger skal være 12 uger