{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.515 visninger | Oprettet:

Sygdomme racerelaterede {{forumTopicSubject}}

Starter denne tråd op, for det skal ikke ødelægge en anden...
PKD findes kun hos persere: NEJ!!
Så er det slået fast, men hvor meget véd man om ens race, og de sygdomme som racen har i lasten??
PKD er en frygtelig sygdom, og i starten af min opdrætterkarriere, stiftede jeg bekendtskab med PKD på den hårde måde :-(.
Igennem de sidste mange år, har vi perserfolk testet vores katte for pkd, først ved skanning senere ved dna.

For år tilbage lagde jeg et ? på FD-opdrætter listen ang. HD, som jeg havde oplevet hos mine persere - ville høre om andre havde erfaring med det - og hvor udbredt det var.
Svaret var for mig ganske overraskende, og svaret kom fra daværende stambogsfører Annika Høgberg: nej, det er ikke ret udbredt... så spurgte jeg om det var noget man testede for - og igen var svaret nej, det gør man ikke - men det er jo heller ikke så udbredt....

Nej for pokker!!! - og slet ikke hvis man ikke vil indse, at det KAN være udbredt - men fordi racen er en lille/medium race, så giver det ikke problemer.

Nu skal vi ikke alle teste for alt - for hvor går grænsen så?. Men hvis man dog ville være åben for, at ens race faktisk kan fejle noget, der kun hører andre racer til (eller man tror hører andre racer til).


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Sygdomme racerelaterede
  • #1   27. aug 2011 Først og fremmest skal man kende status på det der kan testes for i egen race - og have kendkab til hvad der er/kan være blandet i racen.

    Jeg mener ikke man skal - og man kan heller ikke - teste for alt

    En dag kan der sikkert testes for meget meget mere - hvad vil vi så bruge det til? Skrotte det hele? for så blot at få noget der måske er endnu værre og miste en masse genmateriale.

    Kendskab til hvad man kan forvente i egen race er sund fornuft - det er også sund fornuft at have godt indblik i hvad der er set i de linier man arbejder med.

    En mget stor del af det vi døjer med er jeg sikker på har mere at gøre med hvad vi byder vores katte - og hvad vi putter i dem


  • #2   27. aug 2011 Jeg har 2 Maine coon.. Ville det være en god ide at teste dem. Det lægger ikke til i deres gener..

  • Catstuff
    Catstuff Tilmeldt:
    aug 2007

    Følgere: 18 Emner: 23 Svar: 282
    #3   27. aug 2011 Man kan vel også anskue det sådan her;
    ikke kendt i racen endnu måske fordi et fåtal er testet netop for HD

    perseren er kendt for PKD måske netop fordi så mange persere testes for netop det og ikke ret mange andre racer.

    Er iøvrigt enig i at man ikke skal teste for ALT, men bruge sin viden om racen og sin sunde fornuft.
    Opstår der så noget eks. hjertesygdom vil det give mening at scanne for eks, HCM selvom det ikke er en MCO


  • Catstuff
    Catstuff Tilmeldt:
    aug 2007

    Følgere: 18 Emner: 23 Svar: 282
    #4   27. aug 2011 Maria hvordan kan du vide at det IKKE ligger i deres GENER når du ikke har fået dem testet??

  • #5   27. aug 2011 Jeg tror at den opdrætter jeg købte dem ad. Hvade fortalt mig det vis det var.. Min ville det være en god ide

  • Catstuff
    Catstuff Tilmeldt:
    aug 2007

    Følgere: 18 Emner: 23 Svar: 282
    #6   27. aug 2011 Maria, nu er det jo ikke sikkert at den opdrætter har testet sine dyr, vel??
    Hvor skulle opdrætter ellers vide det fra??
    Hvorvidt det er en god ide at teste, må du gøre op med dig selv.
    Der er jo altid en vis risiko for at man får et testresultat man ikke ønsker, når man tester for alskens dårligdomme.

    For mit vedkommende er det nærliggende at teste for PKD, netop fordi min race er disponeret for denne lidelse.
    Har lige haft en killing med en mislyd ved hjertet, som jeg har valgt at scanne for HCM.
    Ikke fordi racen er kendt for dette, men netop fordi den ikke er, og så for at afklare om det er HCM elelr en ubetydelig hjertefejl.

    Når jeg vælger tests er det primært fordi mit kendskab til race og linier åbner muligheder for at blive klogere på netop den sygdom, elelr afkræfte at det er det.
    Fordi jeg har fået en med hjertemislyd, er det ikke ensbetydende med at jeg vil teste som standard fremover, med mindre scanningen viser HCM eller anden arvelig sygdom.


  • #7   27. aug 2011 Kender man arvegangen ved HD? For det har jo også noget at sige for, hvorvidt man bør teste for det.

    En af mine katte har PL og blev opereret for det. Han er kastrat, men han har da søskende som er i avl. Men så vidt jeg ved kender man ikke arvegangen ved PL og katte der har det kan lave killinger uden og omvendt, men naturligvis er det da værd at være obs på det, lige med de linier hvor man kender til det. Derfor tænker jeg ikke, at alle persere skal testes for PL og slet ikke, når man ikke ved hvordan arvegangen er.

    Jeg har også hørt om flere persere som har HCM, så måske bliver det det næste persere skal testes for.


  • Catstuff
    Catstuff Tilmeldt:
    aug 2007

    Følgere: 18 Emner: 23 Svar: 282
    #8   27. aug 2011 Netop min pointe Camilla.
    Fordi der findes isolerede tilfælde, er det ikke ensbetydende med at man skal teste revl og krat.

    I mit hjertetilfælde er det IKKE HCM men en muskeltilhæftning som giver problemer.
    Jeg afventer rescanning om 2 mdr.


  • #9   27. aug 2011 Der er jo masser af ting der ikke er DNA test for - f.eks. PL. Menes at være polygenetisk, altså en samspil af mange gener. Arveligt - det er sikkert - men kan også skyldes en skade. En af de ting jeg har stor respekt for - er helt umuligt at styre - også selvom forældredyrere testes til at have gode knæ.

    Eller hvad med dengang jeg havde en kat med en mærkelig gangart og fik diagnosen HD efter røntgen - prøv at spørge om jeg gik i chock? Ikke at det kunne være helt umuligt, meeen ...

    Alle min dyr blev afleveret til røngten 8 stk linet op tror jeg det var. Perfekte hofter - perfekte knæ.

    Så blev det lidt for mystisk for mig. Har en veninde i udlandet der arbejder et sted tilsvarende Landbohøjskolen, de har europas førende knoglespecialister og underviser andre. Hun sagde deres specialist ville gerne se billederne af den kat med den formoede HD.

    Mig tilbage til klinikken og spørge om jeg måtte låne billederne. Dem fik jeg jeg og de blev sendt. Svaret der kom tilbage Calve Legg Perthes.

    Nå, underligt, hvad er nu det? Jeg læste og blev forvirret - et problem på små hunde hvor det anses for arveligt, swt fgør det ikke på kat, der kan det skyldes et traume der gør der i kort perioden lukkes for blodtilførslen til hoftehovederne.

    Billederne kom retur, jeg købte en konsultation hos en dansk knogelespecialist der uden at blinke sagde Calve Legg Perthes. Som iøvrigt i hele sin karriere havde set to tilfælde, min og en huskat

    Katten havde det på begge hofter. Hun var stadig ikke udvokset, så operationen skulle vente lidt. Hun fik operet den hofte der var værst, samme operation som HD, man skærer hoftehovedet af.

    Den anden hofte stoppede med at nedbryde knoglen, så det blev ikke nødvendigt.

    Hun blev steriliseret og solgt til kæl for 800 - hun var godt nok en dyr kat. Men det opvejes helt af hvor glade de er for hende


  • #10   27. aug 2011 Nu mener jeg heller ikke man skal teste for alt og det kan man heller ikke. Men jeg har som jeg skrev i en anden tråd testet min Kashmir for HD, PKD og HCM. Det kom efter en snak med min dyrlæge, der var glad for at jeg havde racer uden disse alvorlige sygdomme. Men vi blev så osse enige om at i bund og grund anede vi det jo praktisk taget ikke, da man jo ikke tester tyrkerne. Vi blev så enige om at teste Kashmir, dels fordi han har amerikanske aner, hvor man har brugt en anden race (perser) for ca 20 år siden og dels fordi han er en meget stor dreng, der skal bruges i avl. Heldigvis er alt negativt (jeg er klar over at noget skal testes hvert år for at være "sikker"), hvilket var forventeligt.
    Men som Lailah skriver så kender vi jo reelt ikke frekvensen af tilfælde, når man ikke tester, med begrundelsen, at det ikke er i racen.
    Jeg tænker lidt på om det ikke kunne være muligt, sammen med landbohøjskolen, jævnligt at teste de forskellige racer, lad og sige 100 katte pr. race, for at finde ud af om det vitterligt er rigtigt at det "kun" findes i enkelte racer eller om det er noget der måske ligger latent i alle eller flere racer og venter på at bryde ud.
    Men om ikke andet synes jeg det er meget vigtigt at man er ærlig om at der findes problemer og tage højde for dette i det videre opdræt.
    Jeg kan godt se at det kan give store problemer for de "små" racer, hvis man lukker alt, der har en snert af et eller andet. Men kan det ikke også blive problematisk for racen, hvis man chancer for meget på at det går godt ? Jeg ville ikke være bekymret, hvis alle vidste hvad de lavede, men på den anden side, så er der jo desværre en del, der ikke aner det eller også er ligeglad.


  • #11   27. aug 2011 I det tilfælde jeg nævner med HD - da kunne nogen ha' panikket og lukket alle kattene der mere eller mindre var i familie.

    Jeg vil frygtelig gerne vide hvad jeg avler på - og selv kalkulere evt. risiko ud fra det. Jeg går temmelig langt for at finde ud af det - og har da fået flere test kørt mere end en gang og på andet laboratorie når jeg syntes noget ikke kunne passe.

    Men jeg scanner ikke hverken for HCM eller PKD - har aldrig haft de problmer, ingen har kendskab til det i de aner jeg arbejder med - så jeg vil hellere bruge mine penge på andet.

    En hel anden sag poppede der et tilfælde op - så gik jeg igang ...

    De ting der vejer tungt på vægtskålen (det de ses ofte) - dem er der kørt projecter på - primært i USA - så derfra får vi et billede.

    Men er det ikke imponerende vi stiller større krav til vores katte end når vi selv formerer os?


  • #12   27. aug 2011 Jeg havde haft kat med på udstilling, og få dage efter brækkede hun sig igen og igen.
    Intet kunne hun holde i sig, og dyrlægen ville prøve med kontrastvæske, og undersøge for fremmedlegemer.
    Det var under denne røngtenundersøgelse, at sygeplejersken så, at hofterne ikke sad ordentligt i skålen.
    jeg gik nærmest i chok - for det var en importeret hun, der skulle være en del af mit opdræt. Vi aftalte selvfølge at observere, og så ellers lade fornuften tale. Som dyrlægen sagde: der er jo vægtmæssigt en forholdsvis lille race, og det er ikke sikkert, at det vil blive et problem for hende,
    Så begyndte jeg at undersøge HD vs persere, og så kom den - for mig - latterlige kommentar: nej ikke noget problem for racen.
    Det er skisme ikke til at vide... og netop fordi man ikke er bekendt med, at det kunne være et problem.
    Jeg er ansvarsfuld opdrætter, og vil da ikke opdrætte på katte, jeg ved har et problem - uanset om det er racespecifikt eller ej...
    For hvis vi alle lukker øjnene, så KAN det jo blive et problem på sigt.

    Den lykkelige krølle på historien er, at min kat ved senere undersøgelser ikke viste tegn på HD, eller i øvrigt havde problemer med knogler/bentøj smiley


  • #13   28. aug 2011 Jeg synes det er vigtigt at teste for relevante sygdomme men jeg tænker at man inden man går igang skal gøre op med sig selv hvad man vil bruge resultatet til. Sygdomme er der nok af i min race så det kan være lidt af er projekt at gøre en kat klar til avl, men sådan må det nødvendigvis være. Jeg tester blodtype, HCM, HD og et par af dem er også PKD testede.
    Om et par år vil der højst sansynligt komme "nye" sygdomme og så må jeg tage den derfra og re evaluere mine prioriteter.


  • #14   28. aug 2011 > Jeg kan godt se at det kan give store problemer for de "små" racer, hvis man lukker alt,
    > der har en snert af et eller andet. Men kan det ikke også blive problematisk for racen,
    > hvis man chancer for meget på at det går godt ?

    Jo, men det mindste man kan gøre er i det mindste at kende status på sine katte (og hvis ikke nogen før, har gjort grundarbejdet på linierne, så er der jo kun een selv til det).
    For så kan man i det mindste lave nogle meget velovervejede kryds med katte, der ikke fejler de samme ting - og igen være obs på hvad killingerne så får af status osv. I så fald at det er værdifuldt *for racen* at gøre dette frem for at lukke linien.

    I øvrigt kan man jo gøre sig selv den tjeneste at benytte en dyrlæge, der har kompetence til at kunne tjekke hofter og knæ med hænderne ifm. f.eks. sundhedstjek. Selvfølgelig giver det ikke et endeligt svar på hverken HD eller PL, men det kan hjælpe til at fange noget i opløbet, hvis man ikke har linie/avls-mæssig grund til at lægge i røntgen.

    Nå ja, og så er der de opdrættere, der helt undlader at teste for HD, selvom de har problemet i deres linier, netop pga. den her besværlige arvegang, hvor det ikke kan forudsiges, om HD avler HD. Jeg må indrømme, at jeg finder det særdeles frastødende at lukke øjnene overfor et problem, bare fordi det bliver besværligt. Så dyrt er det altså heller ikke med røntgen! Og så har man en status, og så må man jo forholde sig til den. Det kunne også tænkes at det i nogle tilfælde ville være hensynsfuldt overfor den enkelte kat, ikke at belaste den med killinger, mere end risikoen for arv hos killingerne.


Kommentér på:
Sygdomme racerelaterede

Annonce