Hvor stammer 7-9-13 fra? {{forumTopicSubject}}
<b>Man siger tilsyneladende tilfældige tal ud i luften for at undgå uheld og nemesis. Men hvorfor siger vi lige præcis 7-9-13?
</b>Vi kan efter sigende gøre mange ting for at holde dårligdommen fra livet. Smide salt over skulderen, lade være med at smadre spejle, gå uden om stiger osv.
Vi kan også bede om beskyttelse fra Fanden og andre onder, hvis vi er kommet til at sige noget, som lyder for overmodigt: »Jeg bliver aldrig syg«, »Vejret er altid godt på min fødselsdag«, »Danmark taber aldrig vigtige landskampe i Parken«. Så kan vi f.eks. banke under bordet og sige 7-9-13.
<b>Ret ny trylleformular
</b>Det måske lidt irriterende svar er, at remsen er en underlig kombination af heldige og nogle gange uheldige tal, som er sat sammen af en årsag, man ikke kender og af folk, som ingen ved, hvem er.
<b>7-tallet</b> har altid været et lykketal.
<b>9-tallet</b> er ladet med symbolik. I eventyr oplever man f.eks. tit tre brødre, som hver bliver udsat for tre prøver, altså ni prøver i alt. I kristendommen går gruppen på tre igen i treenigheden Faderen, Sønnen og Helligånden, og i den protestantiske kirke slår man tre gange tre bedeslag, når man ringer til gudstjeneste.
<b>13-tallet</b> regnes både som lykketal og som et tal forfulgt af uheld, bl.a. fordi forræderen Judas var nr. 13, der sad til bords ved den hellige nadver sammen med Jesus og 11 andre apostle.
Så der er en stærk sammensværgning af tre stærke tal, som giver den formel ekstra kraft. Derfor nævner man dem i rap.
Vores banken under bordet formentlig er en smule ældre end 7-9-13-besværgelsen. Dansk Folkemindesamling kender til optegnelser fra 1911. Sandsynligvis er de to besværgelser efterhånden smeltet sammen.
<b>Hverken heldigt eller uheldigt
</b>Så burde den gåde jo være løst, men...
Udtrykket er muligvis opstået trinvist, for fra midten af 1800-tallet kender man udtrykket 'hverken 7 eller 9', der betyder 'hverken heldigt eller uheldigt'. Dengang regnede man 7 for et heldigt tal og 9 for et uheldigt.
Siden har man så tilføjet 13, måske fordi det også regnes for at være et uheldigt tal, og fordi det ifølge gammel overtro har været påbudt at afværge det onde ved at nævne det. Det kan også være, 13 er med, fordi det er et primtal ligesom 7, eller fordi man ville fuldføre en uafsluttet rytme i 7-9-remsen.
Det er svært at finde endelige svar, fordi det er svært at finde andet end »mundsvejr« - løst sludder - om 7-9-13's historie.
/Sakset fra Videnskab
aug 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Katte: 4 Emner: 65 Svar: 338
Han fik at vide af Jesus at han sku sige/gøre de ting...
Discovery har lavet et program hvor de beviser det, men den katolske kirke passer rigtig godt på de papirer... Samt at Jesus heller ik døde på korset, men af alderdom... Igen noget den katolske kirke holder godt hemmeligt...
Hvor stammer 7-9-13 fra?
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside