{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.369 visninger | Oprettet:

Ti myter om fødsler {{forumTopicSubject}}

<b>Myte 1: Overvægtige kvinder er bedre rustet til en fødsel :
FALSK.</b>Selvom overvægt i gamle tider blev opfattet som et tegn på fødedygtighed, påviser moderne statistikker det modsatte. De har øget risiko for både vesvækkelse (Når veerne går i stå midt under fødslen), kejsersnit og vakuumekstraktion (når barnet skal hives ud med en sugekop på hovedet).

<b>Myte 2: Sex, zoneterapi, akupunktur og massage af brystvorter kan hjælpe med at sætte fødslen i gang:
FALSK.</b> Der findes masser af husgeråd at tage af, hvis veerne lader vente på sig. Der findes imidlertid ingen videnskabelige undersøgelser, der viser, at de har nogen væsentlig effekt.

Der er ikke bevis for nogen af tingene. Samleje kan godt hjælpe lidt, men generelt kan man ikke sætte fødslen i gang med samleje. Når man sætter en fødsel i gang giver man den gravide et prostaglandin-præparat i pilleform. Prostaglandin er et hormon, der stimulerer celler til at sætte fødslen i gang, og det arbejder meget hurtigt.

Sæd indeholder væsentlig mindre prostaglandin, end de piller der gives for at sætte fødslen i gang. Manden godt kan deltage aktivt, men det kræver, at fødslen er nært forestående. Det er højst et lille skub når man står på kanten.

Massage af brystvorter bruges, når moderkagen sidder fast efter fødslen, eller ved vesvækkelse; altså når veerne går i stå efter at have været godt i gang. I så fald er det patienten selv, der masserer sine brystvorter.

Når man trykker på brystvorterne efter fødslen, kan der også komme lidt ekstra oxytocin, som er det hormon, der får livmoderen til at trække sig sammen.

<b>Myte 3: Så snart veerne begynder, skal du skynde dig af sted til hospitalet:
</b>Mange, især førstegangsfødende, går i panik så snart veerne begynder.
Men man kan risikere at blive sendt hjem fra hospitalet med besked om at komme igen senere, hvis fødslen ikke er fremskreden nok.

Ved førstegangsfødende skal der være fire-fem minutter mellem veerne, og de er taget til i styrke og længde. Andengangsfødende skal kontakte sygehuset, når der er fem-syv minutter mellem fødselsveerne, eller når fostervandet går.

<b>Myte 4: Moderen skal ligge ned og slappe af, når veerne begynder:
</b>Ny forskning viser, at selvom det kan være godt for moderen at få noget hvile før fødslen går rigtig i gang, kan det forkorte fødslens første fase med gennemsnitlig en time, hvis hun står op, går rundt eller indtager en siddende eller knælende position.

Aktiv bevægelse, når fødslen er godt i gang, er godt, for så kan barnet bedre bevæge sig.

<b>Myte 5: Hvis barnet er lille, er det nemmere at føde:
</b>Selvfølgelig er barnets størrelse ikke helt ligegyldig, men det vigtigste er faktisk moderens størrelse:

Ved en fødsel til tiden, vil et større barn medføre et længerevarende fødselsforløb med flere smerter og oftere anlæggelse af epidural, men forskellen er ikke så stor. Kvindens størrelse betyder nok lige så meget som barnets.

Hvis barnet ligger i hovedstilling, altså med hovedet nederst som ved en normal fødsel, er det ligegyldigt om det vejer 3.200 eller 3.800 gram. Det betyder kun noget i forhold til moderens højde og drøjde i forvejen: Om hun har et bækken, som er stort nok.

<b>Myte 6: Hvis barnet ikke har hovedet nedad, skal det forløses ved kejsersnit:
FALSK.</b> Der er nok nogen fædre, der er blevet overraskede, når de i spændt forventning om at se deres nyfødte barns hoved, i stedet er blevet konfronteret med en lille rynket, buttet babynumse.

Som regel ved man på forhånd, hvis barnet ikke ligger i hovedstilling, og for førstegangsfødende anbefaler man så næsten altid kejsersnit. Men det hænder, at barnet får lov til at komme ud den vanlige vej, men altså bare med bagenden først.

Da hovedet er den bredeste del, når vævet ikke altid at strække sig så meget fra starten, så det kan være nødvendigt at klippe moren i mellemkødet.

Når hovedet skal gennem bækkenet, kan navlesnoren komme i klemme. og så skal det gå hurtigt, ellers kan barnet komme til at lide af iltmangel. Derfor er den officielle holdning i Danmark, at kejsersnit er det mest sikre. Og derfor laver man kejsersnit på over 90 procent af de tilfælde, hvor barnet ikke ligger med hovedet nedad.

<b>Myte 7: Bedøvelse under fødslen kan skade barnet eller moderen:
</b>Risikoen for, at bedøvelse under en fødsel kan skade moderen eller barnet, er forsvindende lille. Det afhænger naturligvis af hvilket medikament, man giver den fødende, hvorvidt det passerer gennem moderkagen til barnet, og hvor lang tid stoffet er i kroppen.

Bedøvelse kan ikke gøre varig skade. Epidural kan give moderen et blodtryksfald, der kan sænke barnets hjerterytme, men det går over.

<b>Myte 8: En fødsel er altid forbundet med uudholdelig smerte:
Smerteoplevelsen ved en fødsel meget individuel, og kvinder udholder smerten forskelligt.

Den amerikanske dokumentarfilm Orgasmic Birth hævder sågar, at en fødsel kan være så frydefuld en oplevelse, at kvinden får orgasme af det.

Oplevelsen af smerte kommer an på den enkelte kvinde. Forberedelse og bevidsthed om oplevelsen kan være med til at gøre smerten mere udholdelig.

<b>Myte 9: Den mest smertefulde del af fødslen er, når barnets hoved skal presses ud:
</b>Denne myte er der en del uenighed om.

Nogle kvinder har en fornemmelse af, at de skal kæmpe mod veerne under hele fødslen, for der er ikke noget de kan gøre ved den smerte. I presseperioden oplever de, at de kan gøre noget; de bliver aktive deltagere, og det lindrer en del af smerteoplevelsen.

For førstegangsfødende er presseperioden op til en time. I den første del der hjælper det for nogen lidt på smerten, at kunne presse med. Men under de sidste par veer, hvor hovedet skal ud gennem skedeindgangen, gør det rigtig ondt. Nogle kvinder bliver nærmest væk i smerten, når barnet skal presses ud. Den smerte er til gengæld hurtigt er overstået.

<b>Myte 10: Barnet skriger, så snart det er ude:
</b> Børn skriger ikke altid automatisk, så snart de er blevet født. Nogle gange er barnets lunger ikke tømt for fostervand, eller barnet lider af iltmangel, og så kan det ikke skrige igennem, før det har fået lidt hjælp. Andre gange kommer det bare ud og trækker vejret.

Kilde Videnskab


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Ti myter om fødsler
  • #1   16. maj 2009 <i> kun en tanke i hovdet *Jeg skal aldrig have børn* :S
    -ej, skal jeg self. men det lyder til at være ret smertefuldt , .


  • #3   16. maj 2009 av av av av av av...
    5 timer med veer ? smiley er det meget mere smertefuldt lige inden barnet kommer ud end i resten af forløbet ?


  • #4   16. maj 2009 Pu´nkt 8 og delvis punkt 9 kan jeg sagtens skrive under på ! Jeg har aldrig - og vil aldrig igen - udholdt så voldsom smerte. Det var bare ud over min fateevne, fordi alle har sagt til mig, at " jo det gør ondt at føde, men ligeså snart babyen er kommet ud glemmer du det" ....NEJ! Jeg glemmer det aldrig og skulle aldrig have barn nr. 2! Veer ½ døgn og derefter 8 timer med kraftige veer på hospoitalet, smertefulde saltvandsindsprøjtninger som hjaæl bæ.. og når så ungen kommer sprækker man og skal syes på kryds og tværs med 16 sting. Hvorfor fanden kunne jeg ikke få epiduralblokade, selvom jeg bad om det ? Nårh nej - jeg er ikke kongelig.....
    Og så sagde jordemoderen at det gik fint og var en perfekt og let fødsel - vor herre bevares......

    Lige et surt opstød herfra - UNDSKYLD! - men jeg synes ikke det at føde er en dejlig oplevelse - kun EFTER den bette er kommet ud, selvom man så skal sidde på en badering de næste 5-8 dage.....


  • #5   16. maj 2009 Miemiv:
    <i>
    Avs :S


  • #6   16. maj 2009 Jeg har født 2 børn, og synes ikke at det var så slemt - kan da slet ikke forstå de kvinder, der bare skriger løs...!! :-)..... men nu gik mine fødsler også ret hurtigt og uden smertelindrende hjælp.... smiley

  • #9   16. maj 2009 Hahahaha ja det føles akkurat, som når du forsøger at presse en "hård bruno" ud i toilettet....... det mærker som om babyen kommer ud af endetarmen smiley

  • #13   16. maj 2009 De "almindelige" veer er langt værre end presseveerne.
    Presseveerne og selve fødslen er en lettelse i forhold til veerne, synes jeg.


  • #14   16. maj 2009 mine mens. smerter gange 10 :S av for f***** !
    tager meget stærke smertestillende for bare at klarer mig igennem min mens. uha, tror ikke ligefrem en fødsel er behagelig, kan jeg ikke forestille mig i hvertfald..,


  • #16   17. maj 2009 Jo det var en hård omgang, og jeg vil da også sige at selve presseveerne ikke var det værste, men så kom den ulidelige svien i åbningen, fordi jeg sprak. Jeg måtte blive på hospitalet i 4-5 dage men tog alligevel hjem et døgn efter jeg havde født. Hellere være hjemme i rare omgivelser og have ondt end på et hospital, hvor de andre mødre lå og ikke kunne finde ud af at amme, havde sygeplejersker rendende hele tiden o.s.v. Jeg skulle bare HJEM ! smiley

    Glemte også lige pkt. 10. Min søn skreg ikke, da han var blevet tørret af klynkede han lidt og det var det - så blev han lagt til hos mor og suttede lystigt - Dejlig dreng, trods alt besværet *SSSS*


  • #20   17. maj 2009 er det rigtigt at det gør mindre ondt at føde barn nr. to end det første ? smiley

  • #21   18. maj 2009 Jeg skal ikke kunne sige noget om det præcist da jeg ikke har født, men jeg har hørt at grunden til at barn nr to er "nemmere" at føde, er fordi man godt ved hvad der skal ske - man er ikke så utryg som første gang....tror på, at det psykiske også giver en del - hvis man er bange/nervøs/utryg så forværre det som regel hele situationen.....men tror nu også at det gør nas 2. gang hehe

  • #22   18. maj 2009 Da min ene veninde skulle føde sit første barn ( en bette pige) kunne hun ikke komme ud - og da barnet var ved at blive kvalt måtte de tænke hurtigt, så det eneste min veninde så var en saks og fik hun bagefter fortalt at de havde været nødsaget til at klippe hende op i skeden og hele vejen om til anus, så de havde simpelthen klippet lige i det "kød" der er mellem skede og anus og så ellers bare 10 - 12 cm op..hun var fuldstændig ødelagt forneden....puha - fik godt nok næsten kvalme da hun fortalte det.

  • #23   18. maj 2009 Carina - nej det gør ikke mindre ondt at føde barn nr 2 - hullet er jo ikke blevet større :-)....... men det kan godt gå hurtigere end første gang smiley

  • #24   18. maj 2009 nårh okay smiley min mor har bare fortalt at det gjorde vildt ondt at føde mig(og jeg var meget, meget lille, og født for tideligt) men da det var min lillesøster der skulle fødes gjorde det ikke ret ondt(og hun var altså en ret overvægtig baby) hihi

  • #25   18. maj 2009 Niels - ENIG! :o)

  • #26   18. maj 2009 Carina: større børn er lettere at føde end små børn, fordi de selv "hjælper til"....
    Da jeg fødte min store søn på 4300g kunne jeg tydeligt mærke hvordan presseveer og barn "samarbejdede" - utrolig fantastisk oplevelse!!


  • #27   18. maj 2009 Godt jeg ikke skal have flere børn. Jeg lå med veer i 21 timer første gang og bækkenløsning fra uge 8 til , ja her over 15 år efter, kan jeg stadigvæk mærke bækkensmerter, hvis jeg bevæger mig lidt skævt, eller laver en forkert bevægelse.
    Anden gang fik jeg bevilget et planlagt kejsersnit, meget behageligt, i fuld narkose.


  • #29   18. maj 2009 Sandra L - ja det var faktisk også ret så forfærdeligt for min veninde - hun sagde godt nok at lige da de klippede gjorde det ikke ondt, hun kunne bare høre de klippede hende op....der var ikke andre udveje. En ret ubehagelig førstegangsfødsel - men hun har for et år siden fåett en bette dreng og det var ved kejsersnit. Hun "kan" ikke føde naturligt mere, fordi der er så meget arvæv dernede.
    I min venindes tilfælde var det også noget med navlestrengen, den sad vidst om halsen på barnet - grunden til de valgte at klippe var at de ikke kunne høre barnets hjertelyd til sidst. Så det skulle gå rigtig hurtigt.


  • #30   18. maj 2009 Ej der er godt nok mange ubehagelige histiorier omkring naturlig fødsel. er der slet ikke nogle der havde en god oplevelse med det ?? <b>:), så mine mareridt kan stoppe. smiley

  • #31   18. maj 2009 Carina J - kan godt være historierne her er grumme, men de endte jo alle sammen godt :o)

    Dine søde tæer
    er mindre end min hånd
    Dit knæ er mindre end min albue
    Hele din krop er mindre end min arm
    Du er så bittelille, men alligevel så stor
    For du fylder mest i mit hjerte
    Velkommen til verden, lille Prop,
    må du vokse og blive stor,
    så længe du husker,
    at for mig vil du altid være den lille.

    :O)


  • #32   18. maj 2009 jah det rigtigt nok Jeanette smiley hihi

  • #33   18. maj 2009 *Ninca* - min veninde havde ikke samleje det første halve år og hun havde utrolig svært ved at gå på toilettet, men det var jo nødvendigt, trods smerte. Og ja idag har hun et alm sexliv med hendes kæreste. De har da også fået barn nr to, som heldigvis var været næsten smertefrit :o) Hun er så "pæn" forneden - men de har lavet det så godt de kunne. Nu har jeg ikke set det, men hun har fortalt om det. Det er hun selvfølgelig også ked af. Har sagt til hende, at hun heller må holde fast i kæresten, så hun ikke skal ud og vise "den" frem for en masse fremmede mænd hehe Det er selvfølgelig sagt i sjov :o)

  • #34   18. maj 2009 rettelse - *hun er ikke så pæn forneden

  • #35   19. maj 2009 Det er også meget bedre at blive klippet og få et pænt lige kontrolleret "snit", end at man får en zig-zag sprække, som når helt op i nakken......

  • #36   19. maj 2009 MissR - altså jeg ligger nogle gange flad af grin over den måde du skriver på *GG* og det er jo ikke engang fordi du mener det i sjov hehe Men du har bare så god en måde at forklare tingene på, at jeg ikke kan lade være :o))

  • #37   19. maj 2009 Jeanette: hahahaha.... jamen jeg skriver bare tingene ligeud - som jeg mener dem :-).... så grin du bare løs smiley

  • #38   21. maj 2009 *Ninca* - nu må du ikke tro at et kejsersnit kan være uden komplikationer, for det stiger faktisk i takt med at flere og flere kvinder vælger at få gjort det operativt selvom hverken moderen eller barnet fejler noget.

    Den mest alvorlig komplikation i forbindelse med kejsersnit er at livmoderen brister, hvilket kan være livsfarligt for mor og barn. Og en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er en fordobling af kvinder som oplever det. Plus at risikoen stiger ved at fødslen bliver hjulpet igang medicinsk.

    Der begynder også at dukke alvorlige langsigtede bivirkninger op ved kejsersnit. En undersøgelse fra The Lancet viser, at hvis en førstegangsfødende får et kejsersnit, har hun dobbelt så stor risiko for at føde et dødt barn som en kvinde, der føder naturligt.





  • #39   21. maj 2009 Det er en god ide Ninca :o) For der er skrækhistorier lige meget om det er ved naturlig fødsel eller ved kejsersnit. Jeg vil til hver en tid foretrække en helt alm fødsel, trods skrækhistorierne - hvis jeg er sund og rask og barnet kan klare det, så er det bestemt det jeg gør.

    Prøv at tænk hvor mange tusinde, millioner af kvinder der har født igennem tiderne - det er mange og hvis de kan, så kan jeg også :o)


  • #40   1. jun 2009 Jeg har sgu ikke glemt smerterne, de mærker jeg mindst en gang om ugen, havde alvorlig bækkenløsning efter fødslen, og det kommer igen og igen hvis/når jeg laver et vrid i kroppen.

Kommentér på:
Ti myter om fødsler

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce