GADEDYRENES HELBRED {{forumTopicSubject}}
HUNDENES HELBRED
Når man adopterer en hund fra et andet land, er det helt naturligt at spørge til hundenes helbred og generelle tilstand. Derfor har vi nedenfor lavet en kort beskrivelse af hvad vi møder i Grækenland og hvilke behandlinger og forholdsregler vi tager for at undgå at få syge hunde til Danmark.
TÆGER, LOPPER OG ORM
Generelt er hundene i Grækenland plaget af tæger og vi ser også en del skab. Alle disse sygdomme kan behandles forholdsvis enkelt, og behandlingen er normalt afsluttet før hunden kommer til Danmark.
Langt de fleste gadehunde i Grækenland har lopper og indvoldsorm. De hunde vi er i kontakt med behandles løbende med loppemidler og ormemidler, og alle hunde der kommer til Danmark er naturligvis behandlede. Hos hvalpe ser vi ofte anæmi, eller blodmangel, i forbindelse med loppeangreb, men disse hvalpe får det meget hurtigt bedre når de får behandling mod lopperne.
ERLICHSIOSIS / FLÅTFEBER
Som navnet antyder optræder denne sygdom i forbindelse med flåtbid (ligesom den mere kendte Borrelia). Symptomerne minder umiddelbart om det vi hos mennesker ville kalde influenza-symptomer, nemlig feber, nedstemthed, manglende appetit og opkastning.
Ved mistanke om flåtfeber skal man kontakte sin dyrlæge, der ved en blodprøve kan diagnosticere sygdommen.
Flåtfeber behandles med antibiotika.
Flåtfeber optræder både i Danmark og i Grækenland. De græske hunde bliver testet for flåtfeber inden ankomst til Danmark, og er de positive, kan det kræve en længere tids behandling.
Vi anbefaler at alle hunde bliver testet årligt for flåtfeber, da de kan få tilbagefald hvis det er kronisk.
Det er let at behandle, men en hund med kronisk flåtfeber vil generelt have lidt mindre energi end normalt livet igennem, men sygdommen er let at holde nede og behandle.
SKAB
Skab er en hudsygdom der forårsages af en mide der graver i huden. Skab er forholdsvis almindeligt både i Danmark og i Grækenland. Symptomerne på skab er først hudirritation i form af kløe, tørre og skællede områder på huden. Ofte ses de første hudforandringer på kanten af ørerne.
Har du mistanke om at din hund har skab, skal du omgående kontakte din dyrlæge. Det er vigtigt at hunden ikke kommer i kontakt med andre hunde, da skab smitter fra hund til hund, og endvidere også kan smitte via f.eks. buske som en inficeret hund - eller ræv - har passeret (miden sidder i busken, og sætter sig på den næste vært der kommer forbi).
Bemærk at også mennesker i sjældne tilfælde kan blive smittet af skab. Skab kan helbredes og hunde fra Grækenland er færdigbehandlede før de kommer til Danmark.
LEISHMANIA
En enkelt sygdom vi ikke kender i Danmark findes desværre i Grækenland, nemlig Leishmania.
Leishmania er en lille parasit, som efter bid fra sandfluen Phlebotomus kan give alvorlige infektioner. Parasitten trænger ind i hundens celler, hvor de kan forårsage alvorlig sygdom, der kommer til udtryk ved blandt andet vægttab, hårtab og hudforandringer og hævede lymfekirtler, men symptomperne er mange og kan variere fra hund til hund, så er man I tvivl skal man altid få foretaget en Leishmania test.
Græske Hunde tester alle hunde for sygdommen mindst 2 gange før de kommer til Danmark, men ulykkeligvis har det vist sig at inkubationstiden i sjældne tilfælde kan være helt op til 5 år, og derfor har nogle få hunde vist sig at bære sygdommen.
Vi anbefaler at man får testet sin hund efter 3 måneder i Danmark, og igen hver 6. måned de første 3 år, derefter en gang årligt i forbindelse med test for flåtfeber også.
Det er stadig et fåtal af hundene der tester positive, men da der er stor uvidenhed om sygdommen blandt danske dyrlæger, kan det være noget af en opgave at have en Leishmania syg hund I Danmark, og Græske Hunde vil være behjælpelig med rådgivning og vejledning.
Skulle man have en hund der tester positiv for Leishmania, skal man som det første få testet organerne for deres funktionsdygtighed. Er organerne for ødelagte anbefaler vi ikke behandling, men er de derimod intakte, så er der gode behandlingsmuligheder.
Man skal som det første starte med Allopurinol tabletter, som en dyrlæge kan udskrive med det samme, dosering er 300 mg dagligt pr. 10 kilo kropsvægt.
Man har derefter 3 muligheder for behandling:
1. Man kan vælge kun at give Allopurinol tabletter, og teste regelmæssigt for at se at hundens titer ikke stiger, titeren indikerer hundes niveau af antistoffer.
2. Man kan give hunden en sprøjtebehandling med Glucantime i op til 40 dage, men kun hvis hundens organer er velfungerende, da dette er en meget hård behandling.
3. En ny behandlingsform der er kommet på markedet, som er noget lettere at administere, ydermere er den langt mindre hård for hunden, den nye medicin hedder Milteforan og skal gives i maden over 30 dage.
Både Glucantime og Milteforan skal bestilles igennem et internationalt apotek af en dyrlæge, og begge skal doseres nøje efter kropsvægt, Græske Hunde vil til enhver tid være behjælpelig med den rette dosering.
Så for at gøre det let forståeligt, så er det mest væsentlige at finde ud af når ens hund tester positiv for Leishmania om dens organer er intakte eller ej, da dette både indikerer hundens prognose, og behandling.
VI VIL UNDERSTREGE AT LEISHMANIA IKKE SMITTER I DANMARK, da den sandflue som er den eneste registrede smittekilde ikke findes I Danmark. Græske Hunde meget villige til at besvare eventuelle tvivlspørgsmål.
Leishmania kan være fatalt, men en tidlig diagnose vil give hunden en stor chance for at dø med sygdommen og ikke af sygdommen.
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
GADEDYRENES HELBRED
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside