{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.315 visninger | Oprettet:

Svineinfluenza - 7 myter! {{forumTopicSubject}}

<b>Værd at læse!

MYTE 1: Det er jo en mild form for influenza - dødstallene er endnu lavere end ved almindelig influenza.

SANDHED
</b>På den baggrund har mange - helt forkert - antaget, at svineinfluenza er mindre farlig end almindelig influenza.

Det kan godt være, at Danmark indtil videre kun har oplevet ét dødsfald som følge af sygdommen. Og det kan godt være, at der er færre dødsfald end normalt blandt ældre mennesker, fordi de har vist sig at være mere immune over for virusset.

Men det samlede dødstal vil dog højst sandsynligt være højere end normalt, simpelthen fordi virusset vil angribe mange flere mennesker end normalt.

I begyndelsen af oktober var 76 børn og unge i USA allerede døde af svineinfluenza - i vores naboland Norge er 13 personer foreløbig bukket under.

Det er mere end det gennemsnitlige dødstal for almindelig influenza, og infl uenzasæsonen er knapt begyndt.

<b>MYTE 2: Så længe du er sund og rask, sker der ikke noget - det er kun i forvejen syge og svage mennesker, der bliver alvorligt ramt.

SANDHED
</b>Op til seks gange flere mennesker end normalt - en tredjedel eller mere af befolkningen - forventes at blive ramt af svineinfl uenza i 2009, da mange af os ikke har de eff ektive antistoff er, der skal til for at beskytte os mod virusset.

En egentlig bekymring er den alvorlige form af sygdommen, hvor et direkte virusangreb sætter sig på lungerne.

Især mennesker, der lider af lungesygdomme, er gravide, overvægtige eller lider af diabetes, er i risikogruppen.

Hvis du er over 50 år, indeholder din krop dog højst sandsynligt de antistoff er, der er med til at nedbryde H1N1. Det skyldes, at en lignende influenza fl orerede i 1957, og det er sikkert også derfor, at så få ældre mennesker bliver ramt af de alvorlige tilfælde.

<b>MYTE 3: Hvis du har feber, har du svineinfluenza

SANDHED
</b>Symptomerne for H1N1 kan være de samme som ved almindelig infl uenza, men det er faktisk sjældent.

Du kan nemlig lide af kvalme, mavekramper og diarre oven i de almindelige symptomer. Og op til halvdelen af de ramte får ikke feber.

Det viser en undersøgelse fra sidste år, hvor forsøgspersoner smittet med H1N1 ikke fik feber.

Dette er desværre ikke gået op for alle læger, sundhedsstyrelser eller diverse onlineservices. I mange tilfælde lyder det officielle svar: Hvis du ikke har feber, har du ikke svineinfluenza.

<b>MYTE 4: Hvis jeg spiser økologisk bliver jeg ikke syg

SANDHED
</b>At holde sig sund vil måske gøre en mild influenza endnu mildere. Og hvis du stopper med at ryge, taber de overskydende kilo og undgår druk, vil risikoen for smitte reduceres. Dette er dog ikke bevist.

Hvis du er overvægtig og spiser for meget, er risikoen for at blive smittet dog højere end normalt, men der er ingen beviser for, at økologisk mad skulle forhindre sygdommen.

Der har været talt om, at D-vitaminer kan hjælpe, men de nyeste undersøgelser viser, at de ikke har nogen effekt.

<b>MYTE 5: Der sker ikke noget, nu hvor der er en vaccine

SANDHED
</b>Vaccinen burde gøre dig og din familie immune over for influenzaen, men der kan gå måneder inden I får den – hvis I overhovedet får den. Nogle lande, inklusiv USA og England, har bestilt nok vacciner til at vaccinere alle og er så småt begyndt, men det tager tid for vaccinen at komme frem, og der kan gå flere måneder, fordi der er få producenter.

Fattige lande vil have svær adgang til vaccinen, hvis de overhovedet kan få den. I de rige lande vil mange blive syge og en del vil dø, inden de får vaccinen. Oven i det, er der de mennesker, der tøver med at få vaccinen. Næsten halvdelen af alle amerikanske forældre nægter at give deres børn vaccinen, selvom børn er i risikogruppen, på grund af rygter, der siger at vaccinen ikke er sikker.

Eksperter frygter, at den gamle H3N2 virus kommer tilbage i løbet af vinteren, og de anbefaler derfor vaccinen.

<b>MYTE 6: Vaccinen er ikke sikker - hvorfor tage risikoen for at undgå en mild influenza?

SANDHED
</b>Influenza er ikke altid mild. Den kan dræbe unge, sunde mennesker. Du kan muligvis være en af de få uheldige. Og selvom du kun får den milde version, kan du smitte et familiemedlem eller en ven, der kan blive alvorligt syg. Så det er risikabelt ikke at gøre noget, selvom chancerne for smitte er lav.

Det er desværre set før, at en vaccine mod svineinfluenza har gjort folk syge. Tilbage i 1976 blev 48 millioner mennesker vaccineret mod sygdommen og ud af de millioner, blev 532 mennesker syge af det såkaldte Guillan Barré Syndrom, en lammende tilstand forårsaget af defekte antistoffer.

Betyder det, at det er mere sikkert ikke at blive vaccineret? Overhovedet ikke. For det første er der risiko for, at du kan dø af svineinfluenza. For det andet er der langt større risiko for at en almindelig influenza forårsager Guillain-Barré end en vaccine mod influenza.

<b>MYTE 7: Så snart denne epidemi er overstået, er vi sikre i flere årtier

SANDHED
</b>Den næste epidemi kan opstå i 2059 - eller næste år. Der er ikke noget tydeligt mønster i influenzaepidemier. De epidemier, vi kender til, rasede i 1580, 1729, 1830, 1847, 1889, 1918, 1957, 1968 og 2009.

/Søndagsavisen


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Svineinfluenza - 7 myter!
Kommentér på:
Svineinfluenza - 7 myter!

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce