Den hemmelige Coca-Cola-opskrift {{forumTopicSubject}}
nu afsløret!
Det er en kendt sag, at opskriften på Coca-Cola den bedst bevarede hemmelighed inden for industrien. Det siges, at den er så hemmelig, at den opbevares i en bankboks i Trust Company i Atlanta under navnet ”Formel 7 x 100”. Følgelig er opskriften også hemmelig for virksomheden selv, for det må antages, at opskriften burde være ganske nøje kendt. Inden for industrien er sammensætningen af cola-drikke dog ikke mere omgivet af mystik end andre højtelskede sodavand:
88% vand
Kulsyren fjernes, og vandet blødgøres og steriliseres. Sterilisationen sker sædvanligvis ved hjælp af 10 ppm klor, som derefter fjernes med aktivt kul for at undgå uønsket indvirkning på drikken. Derefter fjernes ilt, som kan angribe aromastofferne i drikken.
10,5% sukker
De enkelte sukkerarter findes i forskellige forhold afhængigt af produkt. Oftest ses en blanding af sakkarose (30-60 g/l) og HFCS (30-60 g/l).
1% kulsyre (E 290)
Kulsyre kan opstå ved industrielle forbrændingsprocesser (proces-kulsyre) eller ses i form af naturligt kulsyre eller gæringskulsyre fra bryggeriet. Det renses, tørres, fortættes og gøres flydende.
0,2% karamel (E150d)
Karamel giver den klare væske dens karakteristiske brune farve. Uden dette farvestof ville de fleste prøvesmagere ikke godkende produktet. Til cola-drikke anvendes oftes E150d, dvs. ammonieret, sulfiteret karamel - som egentlig ikke er karamel, men glucosesirup, der ved varmebehandling er polymeriseret med ammoniumbisulfit til et brunt slutprodukt. Under denne proces opstår et meget syreresistent kulørstof, som ikke reagerer med andre tilsætningsstoffer og derfor ikke klumper.
0,05% fosforsyre
Syre stimulerer spytproduktionen og forstærker dermed tørstfornemmelsen. Syre dækker også til en vis grad over sukkerets søde smag. Jo højere syreindhold, jo mere sukker kan der tilsættes, således at man yderligere kan forstærke den såkaldte ”mouthfeel” (”mundfølelse”) ved at forøge viskociteten. E338 forstærker desuden aromaen og forøger holdbarheden. Syren bearbejdes i gummibeklædte stålbeholdere eller kunststofbeholdere på grund af dens aggressivitet.
0,025% sakkaroseacetatisobutyrat (SAIB)
Aromaolier er lettere end vand, så de samler sig lidt efter lidt og giver en mælkeagtig overflade. SAIB blander sig med aromaolierne, ”gør livet besværligt for dem” og sikrer en ensartet emulsion og fordeling i sodavandet. Tilsætningsstoffet SAIB er efter gældende ret egentlig deklarationspligtigt, men p.t. gives der generel dispensation for mærkningsreglerne.
0,02% koffein og teobromin
Koffein og teobromin opstår i store mængder ved fremstillingen af koffeinfri kaffe og te. Stofferne stammer i ringere grad fra ekstrakter fra colanødder, kokablade, mate eller kaffebønner.
0,18% aromamix
Ud over de egentlige aromastoffer indeholder denne blanding opløsningsstoffer som proylenglykol eller glycerin, fortykningsmidler som xanthan, gæringsstoffer som tanniner (virker som bindemiddel) og konserveringsmidler som natriumbenzoat. Dermed udgør de æteriske olier kun en ringe del af blandingen. De omtalte øvrige tilsætningsstoffer er ikke deklarationspligtige. Kernen i ”Coca-cola-hemmeligheden” ser således ud:
34,5% kolanød-ekstrakt
15% lime-destillat
10% citronskal-destillat
8,5% kakao-destillat
7% kaffe-destillat
5% mate-destillat
4% mandarinblade-tinktur
3% johannesbrød-tinktur
3% bitter-orange-tinktur
2% kokablade-tinktur (kokainfri)
1,7% ingefær-tinktur
1% gurkemeje-destillat
1% hyldeblomst-tinktur
1% muskatblomme-tinktur
1% kalmus-tinktur
1% tinktur af mimoseinderbark
0,5% isopurt-tinktur
0,5% kanel-ekstrakt
0,3% vanille-ekstrakt
Denne opskrift kan forstærkes af følgende blanding af æteriske olier:
50% kanelolie
15% destilleret limeolie
15% citronolie
10% orangeolie
5% ingefærolie
5% korianderolie
Producenter af kvalitets-cola udstyrer sædvanligvis deres aftapningsanlæg med et to-komponent-system, som først blandes ved sirupsfremstillingen og fortyndes med vand. Den ene komponent indeholder frem for alt aromatopnoterne og opløsningsmidlerne, og den anden indeholder syre/fosfat-opløsningen med farve- og gærestoffer samt resten af aromastofferne.
Kilde Helsenyt
aug 2006
Følger: 4 Følgere: 3 Katte: 4 Emner: 9 Svar: 34
nov 2008
Følger: 84 Følgere: 92 Katte: 3 Emner: 1.619 Svar: 5.096
nov 2008
Følger: 84 Følgere: 92 Katte: 3 Emner: 1.619 Svar: 5.096
De har nok bare smagt sig frem, tror du ikke? :o)
feb 2008
Følger: 30 Følgere: 29 Katte: 9 Emner: 24 Svar: 1.448
nov 2008
Følger: 84 Følgere: 92 Katte: 3 Emner: 1.619 Svar: 5.096
En anelse korianderolie, samme mængde olie fra orangeblomster, orangeolie (0,94 g), lemonolie (1,79 g), olie muskatnød (0,14 g). Blandes med 9 g alkohol og 5,5 g destilleret vand. Ryst det godt sammen og lad det hvile i 24 timer. Blandingen vil da skille og på toppen vil være en klar væske: den hemmelige 7X smagsingrediens.
Derefter opløses 4,88 kg sukker i den mindst mulige mængde kogende vand. Sukkeropløsningen afkøles og tilsættes 73 g karamel, 6,3 g koffein og 2 g fosforsyre.
Den tykke sirup man nu har, tilsættes 61 g limejuice, 37,8 g glycerin og 3 g vanilleekstrakt.
Når alt er blandet godt sammen, tilsættes den før nævnte 7X. Der piskes igen og fortyndes løbende med 5,5 dele koldt kulsyreholdigt vand i forhold til den øvrige blanding, indtil man ender med 50 liter Coca-Cola
Ovenstående er fra samme side....som det første jeg har skrevet....
nov 2008
Følger: 84 Følgere: 92 Katte: 3 Emner: 1.619 Svar: 5.096
Hvis man søger på de amerikanske sider, så er opskriften på Coca Cola og Pepsi stadig hemmelig.....
nov 2008
Følger: 84 Følgere: 92 Katte: 3 Emner: 1.619 Svar: 5.096
nov 2008
Følger: 84 Følgere: 92 Katte: 3 Emner: 1.619 Svar: 5.096
Den hemmelige Coca-Cola-opskrift
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside