{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.422 visninger | Oprettet:

Den hemmelige Coca-Cola-opskrift {{forumTopicSubject}}

nu afsløret!

Det er en kendt sag, at opskriften på Coca-Cola den bedst bevarede hemmelighed inden for indu­strien. Det siges, at den er så hemmelig, at den opbevares i en bankboks i Trust Company i Atlanta under navnet ”Formel 7 x 100”. Følgelig er opskriften også hemmelig for virksomheden selv, for det må antages, at opskriften burde være ganske nøje kendt. Inden for industrien er sammensætnin­gen af cola-drikke dog ikke mere omgivet af mystik end andre højtelskede sodavand:

88% vand
Kulsyren fjernes, og vandet blødgøres og steriliseres. Sterilisationen sker sædvanligvis ved hjælp af 10 ppm klor, som derefter fjernes med aktivt kul for at undgå uønsket indvirkning på drikken. Der­efter fjernes ilt, som kan angribe aromastofferne i drikken.

10,5% sukker
De enkelte sukkerarter findes i forskellige forhold afhængigt af produkt. Oftest ses en blanding af sakkarose (30-60 g/l) og HFCS (30-60 g/l).

1% kulsyre (E 290)
Kulsyre kan opstå ved industrielle forbrændingsprocesser (proces-kulsyre) eller ses i form af natur­ligt kulsyre eller gæringskulsyre fra bryggeriet. Det renses, tørres, fortættes og gøres flydende.

0,2% karamel (E150d)
Karamel giver den klare væske dens karakteristiske brune farve. Uden dette farvestof ville de fleste prøvesmagere ikke godkende produktet. Til cola-drikke anvendes oftes E150d, dvs. ammonieret, sulfiteret karamel - som egentlig ikke er karamel, men glucosesirup, der ved varmebehandling er polymeriseret med ammoniumbisulfit til et brunt slutprodukt. Under denne proces opstår et meget syreresistent kulørstof, som ikke reagerer med andre tilsætningsstoffer og derfor ikke klumper.

0,05% fosforsyre
Syre stimulerer spytproduktionen og forstærker dermed tørstfornemmelsen. Syre dækker også til en vis grad over sukkerets søde smag. Jo højere syreindhold, jo mere sukker kan der tilsættes, således at man yderligere kan forstærke den såkaldte ”mouthfeel” (”mundfølelse”) ved at forøge viskocite­ten. E338 forstærker desuden aromaen og forøger holdbarheden. Syren bearbejdes i gummibeklædte stålbeholdere eller kunststofbeholdere på grund af dens aggressivitet.

0,025% sakkaroseacetatisobutyrat (SAIB)
Aromaolier er lettere end vand, så de samler sig lidt efter lidt og giver en mælkeagtig overflade. SAIB blander sig med aromaolierne, ”gør livet besværligt for dem” og sikrer en ensartet emulsion og fordeling i sodavandet. Tilsætningsstoffet SAIB er efter gældende ret egentlig deklarationsplig­tigt, men p.t. gives der generel dispensation for mærkningsreglerne.

0,02% koffein og teobromin
Koffein og teobromin opstår i store mængder ved fremstillingen af koffeinfri kaffe og te. Stofferne stammer i ringere grad fra ekstrakter fra colanødder, kokablade, mate eller kaffebønner.

0,18% aromamix
Ud over de egentlige aromastoffer indeholder denne blanding opløsningsstoffer som proylenglykol eller glycerin, fortykningsmidler som xanthan, gæringsstoffer som tanniner (virker som bindemid­del) og konserveringsmidler som natriumbenzoat. Dermed udgør de æteriske olier kun en ringe del af blandingen. De omtalte øvrige tilsætningsstoffer er ikke deklarationspligtige. Kernen i ”Coca-cola-hemmeligheden” ser således ud:

34,5% kolanød-ekstrakt
15% lime-destillat
10% citronskal-destillat
8,5% kakao-destillat
7% kaffe-destillat
5% mate-destillat
4% mandarinblade-tinktur
3% johannesbrød-tinktur
3% bitter-orange-tinktur
2% kokablade-tinktur (kokainfri)
1,7% ingefær-tinktur
1% gurkemeje-destillat
1% hyldeblomst-tinktur
1% muskatblomme-tinktur
1% kalmus-tinktur
1% tinktur af mimoseinderbark
0,5% isopurt-tinktur
0,5% kanel-ekstrakt
0,3% vanille-ekstrakt
Denne opskrift kan forstærkes af følgende blanding af æteriske olier:

50% kanelolie
15% destilleret limeolie
15% citronolie
10% orangeolie
5% ingefærolie
5% korianderolie
Producenter af kvalitets-cola udstyrer sædvanligvis deres aftapningsanlæg med et to-komponent-system, som først blandes ved sirupsfremstillingen og fortyndes med vand. Den ene komponent in­deholder frem for alt aromatopnoterne og opløsningsmidlerne, og den anden indeholder syre/fosfat-opløsningen med farve- og gærestoffer samt resten af aromastofferne.

Kilde Helsenyt


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Den hemmelige Coca-Cola-opskrift
  • #1   12. feb 2009 heldigt at man ikke kan lide Coca-Cola og andre former for sodavand.. Hehe.. drikker kun vand.. :o)

  • #3   12. feb 2009 Ja det er ret vildt! Kan godt være det ikke er sundt og kan godt være at der er alverdens tilsætningsstoffer i - but i LOVE it! Hehe

  • #5   12. feb 2009 Ja det ved jeg ikke...hmm godt spørgsmål hehe

    De har nok bare smagt sig frem, tror du ikke? :o)


  • #8   12. feb 2009 det lyder da ikke særlig lækkert ....

  • #9   12. feb 2009 Den ægte, originale, uforfalskede opskrift på Coca-Cola er således:

    En anelse korianderolie, samme mængde olie fra orangeblomster, orangeolie (0,94 g), lemonolie (1,79 g), olie muskatnød (0,14 g). Blandes med 9 g alkohol og 5,5 g destilleret vand. Ryst det godt sammen og lad det hvile i 24 timer. Blandingen vil da skille og på toppen vil være en klar væske: den hemmelige 7X smagsingrediens.

    Derefter opløses 4,88 kg sukker i den mindst mulige mængde kogende vand. Sukkeropløsningen afkøles og tilsættes 73 g karamel, 6,3 g koffein og 2 g fosforsyre.

    Den tykke sirup man nu har, tilsættes 61 g limejuice, 37,8 g glycerin og 3 g vanilleekstrakt.

    Når alt er blandet godt sammen, tilsættes den før nævnte 7X. Der piskes igen og fortyndes løbende med 5,5 dele koldt kulsyreholdigt vand i forhold til den øvrige blanding, indtil man ender med 50 liter Coca-Cola

    Ovenstående er fra samme side....som det første jeg har skrevet....


  • #10   12. feb 2009 Nu har jeg lavet lidt research på coca colas opskrift....de ovenstående er de to opskrifter der er på dansk.

    Hvis man søger på de amerikanske sider, så er opskriften på Coca Cola og Pepsi stadig hemmelig.....



  • #11   12. feb 2009 Ehm det er ikke for at være uhøflig, men hvordan ved du at det er den rigtige opskrift? Det er jo ikke Coca Colas hjemmeside...så den kan sådan set være lige så "urigtig" som det jeg har fundet....

  • #12   12. feb 2009 Men det der står på "topsecretrecepies" er faktisk det samme som ovenstående, med sirup....

Kommentér på:
Den hemmelige Coca-Cola-opskrift

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce