farlig bændelorm hos katte? {{forumTopicSubject}}
Læste lige det her (håber godt nok ikke den eri nærheden) :
Nordsjælland: Den farlige dværgbændelorm, som mest er kendt fra ræve, er nu også fundet hos en kat i Nordsjælland. Det skriver Jyllands-Posten. Hidtil har ormen kun været påvist i tre ræve fra Københavns-området for cirka ti år siden.
Bændelormen kan skade leveren hos mennesker, som i sidste ende kan dø af sygdommen. Fundet af dværgbændelormen har fået DTU Veterinærinstituttet til i samarbejde med Københavns Universitet at iværksætte en undersøgelse af nordsjællandske katte og mårhunde, der bliver skudt eller trafikdræbt. Man frygter, at ormen spredes med især mårhundene.
Der er ikke kendte eksempler på, at danskere er blevet smittet med dværgbændelormen, der minder meget om leverkræft. Mennesker kan få æg fra ormen i sig ved at spise frugt eller grøntsager, der er forurenet med afføring eller ved tæt kontakt med smittede dyr, som kan have æg i pelsen. Er man først smittet, kan sygdommen højst holdes i skak.
Dværgbændelormen blev fundet i afføring fra en kat på et tysk laboratorium og ligger allerede et par år tilbage.
feb 2010
Følger: 6 Følgere: 5 Katte: 3 Emner: 8 Svar: 44
Rævens lille bændelorm er farlig for mennesker, fordi den kan tage ophold i den humane lever og langsomt men sikkert ødelægge den. Bændelormen forekommer naturligt hos hunde, katte, ræve og eksempelvis mårhunde, men er ikke forlig for disse dyr, så de udviser ingen synlige tegn på, at de er inficeret. Men risikoen for at mennesker kan blive smittet gør naturligvis fundet ekstra opsigtvækkende, især fordi man ikke kan bekæmpe bændelormen hos mennesker. Der findes ingen kur, og bliver man smittet, må man indstille sig på at dø med sygdommen.
Det er en nordsjællandsk dyrlæge der har undersøgt katten, som viste sig at være inficeret.
Undersøgelse.
Nu iværksætter veterinærinstituttet under DTU sammen med Københavns Universitet derfor en større undersøgelse af den øjeblikkelig status blandt sjællandske hunde og andre kæledyr, samt hos de mårhunde der findes i Jylland.
Især ræve plejer at være den mest almindelige smittespreder, så er man i en situation hvor man skal håndtere vilde ræve, bør man nok udvise en vis agtpågivenhed – eksempelvis er brug af handsker kombineret med flittig anvendelse af vand og sæbe strålende forholdsregler.
.
Livscyklus.
Rævens lille bændelorm smitter via slutværterne, eksempelvis ræve, hunde, mårhunde og katte. Bændelormens æg frigives i værtens tarm – hvor den voksne bændelorm lever – og udskilles sammen med afføringen. Det er ved denne udskillelse at æggene kan ende i værtdyrets pels.
Fra afføringen (og i forhold til mennesker fra pelsen) kan æggene overføres til mellemværten, som primært er små gnavere. Her klækker æggene og bændelormens mellemstadie angriber mellemværtens lever. Når ræven (katten, hunden eller mårhunden) æder den inficerede mellemvært, undergår ormens mellemstadie en ny forvandling, der ender i slutværtens tarm. Og det hele starter forfra.
feb 2010
Følger: 20 Følgere: 11 Katte: 4 Emner: 42 Svar: 317
feb 2010
Følger: 20 Følgere: 11 Katte: 4 Emner: 42 Svar: 317
feb 2010
Følger: 20 Følgere: 11 Katte: 4 Emner: 42 Svar: 317
farlig bændelorm hos katte?