{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.759 visninger | Oprettet:

katte adfærd {{forumTopicSubject}}

Det er fra tid til anden oppe at vende mht katte som urinerer hvor de ikke skal, eller hvor vi ikke syntes at de skal, eller at katten er begyndt at opfører sig anderledes end den plejer.

Adfærdsproblemer kan skyldes at katten udfører naturlig adfærd på et for ejeren upassende sted eller i en upassende sammenhæng f.eks urinering udenfor kattebakken eller kradsemarkering på vægge eller i møbler. Eller at katten pga sygdom udfører normal adfærd på nye for ejeren upassende steder.
F.eks vil mange katte med cystitis - blærebetændelse holde op med at benytte deres bakke, som de associerer med smerten, når de urinerer. Endelig kan der være tale om "sygelig" adfærd, hvor katten udfører normale handlinger, men i overdreven grad eller i forkerte sammenhænge. F.eks katten der soignerer sig selv i overdreven grad, så den mister pelsen i området - eller katten der angriber sin hale voldsomt, som om den var et fremmedt væsen.

Urenlighed

Brug et godt, klumpende fint, sandagtigt grus - idet de fleste katte foretrækker dette. Sørg for at katten har et egentligt klatre-kradse træ med hylder, hvor den kan overskue sit territorie fra, og hvor den kan gå i "sikkerhed". Nogle katte foretrækker overdækkede kattebakker, mens andre føler sig "fanget" i dem, under alle omstændigheder skal bakken placeres, hvor katten let kan komme til og hvor katten ikke kan blive generet af mindre børn eller hunde, når den benytter bakken. Sørg for en ordentlig bakke hygiejne - nogle katte tolererer ikke urin- eller afføringsklumper i bakken. Hvis der opstår problemer - så hjælper det ikke at dyppe kattens næse i urinen eller afføringen, klapse den bagi eller skælde den ud - som regel forstærker det problemet! HUSK katte opfatter hverken deres egen urin eller afføring som noget negativt, eller afstraffende over for ejeren, men som et middel til bl.a at berolige sig selv eller hævde deres ret til området.

Er katten flyttet i et nyt hus, markerer kattene ofte deres nye territorie ved bl.a. at kradse på væggene. Man kan gøre kradsetræet lidt mere attraktivt ved at hænge legetøj op i det og lege med kattene sådan at kradsetræet bliver en del af legen f.eks. ved at kaste en bold op på en af hylderne eller ved at trække en snor op af stammen. Man kan forsøge at dække kattenes markering på væggene med et duftstof som får kattene til at føle sig trygge i det nye hus. Der findes en efterligning af kattenes egen duftstof som får kattene til at slappe lidt af og føle sig hjemme, det hedder Feliway og du kan få det hos de fleste dyrlæger

Ved sammensætning af katte - så skynd dig langsomt. Placer den nye kat i rum for sig selv, så den får mulighed for at lære rummet og dets muligheder at kende. Dagen efter skift rum - lad kattebakken stå - således at den "gamle" kat får mulighed for at udforske den nye kats duft og vice versa. Brug steril gazetampon til at gnide gamle kat på kindkirtlerne og afmærke den nye - og ny tampon til at afmærke den gamle kat med den nyes duft. Når kattene så sættes i samme rum, så sørg for at have legetøj til at aflede kattene med eller evt. godbidder. Det er nemmest at indtroducere killinger til en ældre kat - voksne katte kræver tid til at vænne sig til hinanden. Sæt ikke en uneutraliseret kat sammen med en ældre kat - med mindre det er en killing. Neutraliser din killing, når den når en vægt af min. 2 kg - så forebygger du seksuel markering - og uønskede killinger.
Står du med en ophidset - enten aggressiv eller meget angst kat, så lad være med at forsøge at tage den op eller "trøste" eller berolige den. Katte "gearer" meget op i den slags situationer, og man kan hverken snakke dem eller a-e dem til ro. Forlad rummet - eller få katten ind i et værelse, hvor den kan være i fred - og regn med at der kan gå adskillige timer, førend den er sig selv igen. Ved omvæltninger i hjemmet - såsom ny kæreste, baby, hund eller lignende. Så vær klar over at alle de ovennævnte ting vil blive opfattet af din kat som en trussel. Katte er meget territoriale - og tilføjelser til familien, vil sjældent blive opfattet af katten som noget positivt. Reelt set vil både nye kærester, babyer m.v som regel også betyde, at der bliver mindre overskud til katten - og det reagerer den naturligvis på. Hyppigt ved at markere med urin på kærestens ting, babyens ting eller ejerens ting. Derfor lad den ny kæreste lege med katten og giv den godbidder - hvis han eller hun ikke kan forstå dette, skulle du muligvis overveje om han eller hun virkelig er den rigtige. Forbered katten på babyen - indspil bånd med babygråd. Når babyen gøres istand, kan den anden forælder lege eller nusse med katten ved siden af eller give den godbidder. Introducer en hund langsomt til katten - evt. start med et bånd med hundelyde. Sørg for at katten har steder, hvor hunden ikke kan komme.

Husk det er nemmere at forebygge end helbrede!

En rigtig god bog at købe eller ønske sig til jul er; Kattens adfærd af Lene Houe..... Nok den mest omfattende bog på dansk om katteadfærd.
Med bl.a. grundig beskrivelse af kattens afstamning og domesticering, kattens sanser og kommunikationsmidler, territorier og rangorden, jagtadfærd, seksuel adfærd og forhold til mennesker.
Lene Houe mener, at kendskab til artens adfærd dels forebygger problemer, og dels får både kat og menneske mere ud af samværet.
Desuden har hun den holdning, at alle højerestående pattedyr - katten inclusive - er tænkende skabninger, der er intelligente og har følelser. Dette er der nok stadig en del, der vil være uenige med hende i, men for de fleste katteejere er det sikkert en åbenlys sandhed.
Forfatterens viden er dejligt ajourført, og der tales ikke ned til læseren.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  katte adfærd
Kommentér på:
katte adfærd

Annonce