{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.097 visninger | Oprettet:

Kendskab til stamtavler {{forumTopicSubject}}

Kendskab til stamtavler

Kendskab til stamtavler er ofte undervurderet. For de fleste nybegyndende opdrættere tager det nogen tid, inden de indser, hvor vigtigt dette er, og de lærer senere, hvad de skal kigge efter i en stamtavle.

Ofte ser vi, at det dyr vi først købte, ikke længere lever op til vores forventninger med hensyn til f.eks. stamtavle. I årene efter vi køber vores første avlskat får vi mere kendskab til den familiemæssige baggrund på vores kat. Det sker mere end en gang, at vi ikke er fuldstændig tilfredse med det vi finder ud af. For eksempel fordi forfædrene til vores kat er blevet brugt meget ofte, og det er svært at finde en passende partner til vores avlskat. Eller fordi vi senere finder ud af, at en af forfædrene har videreført nogle dårlige gener til noget af dets afkom, som f.eks. genetiske defekter eller svagheder i relation til race standarden.

Mange mennesker ved ikke, hvad de skal kigge efter, når de ser på en stamtavle. Den kendsgerning, at en kat har en stamtavle, betyder ikke altid, at katten er et racerent dyr. I nogle racer er det tilladt at krydsparre. For andre racer er stamtavlerne stadig åbne, og katte uden stamtavle som deler stor lighed, hvad angår udseendet på racen, kan bruges til at parre ud med. I begge tilfælde gøres dette for at udvide genpuljen. Der er strikse regler for disse udparringer, som beskriver, hvilke katte der er og hvilke katter der ikke er tilladte at bruge som udparringer i en specifik race.

Alligevel har der tidligere været nogle uønskede krydsparringer, som frem til i dag stadig forårsager problemer i nogle racer. Som for eksempel det forbudte maske gen (siam farven) i maine coon racen.

Hvordan kan man se, om ens kats stamtavle er i orden? Nogle europæiske katte organisationer noterer EMS koden på hver enkel kat i stamtavlen. Dette er for norsk skovkatte "NFO", for hellig birma "SBI" og for maine coon "MCO". Hvis beskrivelsen i stamtavlen siger "XSH" eller "XLH" betyder det, at katten ikke er raceren. (XSH betyder "domesticated shorthair", XLH betyder "domesticated longhair".) Man kan også finde beskrivelser som "exp. 1e generation" eller noget i den stil i stamtavlen. ("EXP" står for "experimental") Igen, dette betyder, at du har med et dyr at gøre, som ikke er racerent.

Selv om man ikke ved, hvad alle tegn, koder og forkortelser på stamtavlen betyder, er man stadig i stand til at se om alt er ok, man skal bare tænke logisk og være opmærksom. Hvis alle bortset fra et eller to dyr har de samme forkortelser så spørg efter forklaringer. Kontakt andre opdrættere eller den organisation, der udskrev stamtavlen. De kan forklare dig, hvad forkortelsen betyder, og hvorfor denne ene eller disse to katte har anderledes beskrivelser. Gå aldrig ud fra at stamtavlen står for kvalitet eller integritet for både opdrætteren som for katten. Undersøg selv tingene og søg til bunds i så mange generationer som muligt. En stamtavle er ikke nogen garanti!

Endelig er der andre ting, du kan få ud af din kats stamtavle, som f.eks. indavlsprocenten. For at udregne indavlsprocenten så godt som muligt er det vigtigt at kigge bag de fire eller fem generationer, der er optegnet på stamtavlen. Hvis du kan se navnet på en kat nævnt mere end én gang, tager det ikke lang tid at regne ud, at en eller anden form for indavl har fundet sted. Graden af indavl kan udregnes af en stamtavle program såsom PawPeds.



Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Kendskab til stamtavler
  • #1   13. feb 2010 Da jeg er klar over at stamtavlen for mig er ren volapyk, har jeg fået Meelas vuderet af en garvet opdrætter.

  • #2   13. feb 2010 Jeanette, ja det kan jo være helt sort, men så er det jo godt at os gamle garvet kan hjælpe med at tyde dem ;o)

  • #3   14. feb 2010 Jeg har gjort stortbrug af pawpeds, og flere opdrætteres vurderinger af madeleines stamtavle..

    Jeg syntes det er ret interesant at gå tilbage og se hvad der egentlig ligger laaaaaangt tilbage i linierne..

    Fx er der i starten af Madeleines linier katte overfra usa (American Shorthair), der er finner og svenskere (både huskat og britisk korthår)

    der så er blevet novice godkendt til at være Europé og så mange gennerationer efter finder man så danske madeleine *g*

    det er også sjovt at se hvilke farver der ligger bag hende, fx er der en del rød, men Madeleine selv er blå smiley

    Bagefter har jeg så forsøgt at finde billeder af nogle af de katte, selvfølge er det nemmest at finde dem der stadig er i live smiley og på den måde kan man så sidde og prøve at finde ud af hvad hun har hvad fra smiley


  • #4   20. feb 2010 Stamtavler er blot een ting - noget helt andet er hvad du ikke kan læse ud af en stamtavle. Og det er nok en viden der er endnu mere vigtig. Den viden får man nok kun ved at involvere sig og lade erfarne opdrættere fortælle om deres viden om de forskellige katte og linier.

    Derfor er det i mine øjne så vigtigt at man har opdrættere i ryggen som man kan samarbejde med, og som kan støtte en på dette område. Rom blev jo ikke bygget på een dag.

    Knus Gitte



Kommentér på:
Kendskab til stamtavler

Annonce