Test af avlsdyr {{forumTopicSubject}}
Hmm... Efter en uendelig diskution som har kørt her på forum, synes jeg det kunne være interessant at høre lidt om
-hvilke arvelige sygdomme såvel som defekter der er typiske for hvilke racer. Altså hvad skal man være opmærksom på hos de forskellige racer.
-hvordan man tester for det
-hvilken konsekvens sygdommen/defekten har og i hvor stort omfang det er arveligt (altså hvor stor er risikoen for at ens kat kan have dette, uden man ved det?)
Formålet med denne tråd er udelukkende til oplysning, jeg håber at vi alle sammen kan lære lidt (hvis emnet har interesse), og for nogle måske endda lære meget som man ikke vidste i forvejen. Ting som man kan tage med i sit opdræt, på jagten efter sunde og raske killinger.
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
maj 2008
Følger: 20 Følgere: 17 Emner: 146 Svar: 939
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
dec 2006
Følger: 230 Følgere: 199 Katte: 6 Emner: 227 Svar: 3.951
Jeg har Norske skovkatte og Maine coon..dogharjeg ikke fertile skovkatte mere..
for begge racer, er der HCM en hjertesygdom, den tester jeg for,og det gøres ved en scanning..
Så er der HD, det er hofte dysplasi (kan vist ikke stave til det) det teste via røgten. Det tester jeg osse for.. så er der de almenlige Fiv/Felv..
så er jeg en af dem der teste for corrona, jeg ved godt at næsten alle katte har en Corrona titter,men jeg vil så gerne vide mine kattes status..
og så er der Pl,(løse knæled).. tja om det ligger til mine racer, detved jeg ikke ,men gør det nu alligevel
Ang HCM, den er svær, vi ved den er avelig,og ligeså HD
HCM er dødelig, den kan vise sig ved blodprober,,
HD,hmm den er smertefuld..
dec 2006
Følger: 230 Følgere: 199 Katte: 6 Emner: 227 Svar: 3.951
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
katten kan jo i princippet leve et langt liv med en HCM, men spørgsmålet er hvor mange den kan give det videre til, og hvor svær en grad det er. Der hvor jeg vil hen er, hvis man ikke er klar over det, ikke tester og alligevel avler videre.
Jeg synes det er super at du tester for corona, hvad gør du så hvis du får en høj titter på en af dine katte?
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
Jeg opdrætter birmaer,
dec 2006
Følger: 230 Følgere: 199 Katte: 6 Emner: 227 Svar: 3.951
Ang HCM.. der forskes i hvor vidt det kan brede sig,men så vidt jeg ved, er avligheden stor.. Og den er ikke lige til at se.. en kat, kan som du skrive leve med det, uden de store men'..og tja ,ja hvis man ikke tester og katten har det, så kommer der helt sikkeret flere katte med HCM
dec 2006
Følger: 230 Følgere: 199 Katte: 6 Emner: 227 Svar: 3.951
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
Nå, men jeg opdrætter birmaer, og der testes også for HCM ved scanning self.
Birmaen har en høj andel af de katte som dør årligt af FIP, og der kan man selvfølgelig teste for Corona'en, men som du selv siger, giver den ikke noget præcist svar, og jeg synes man skal være forsigtig med den, mht fejldiagnostisering af FIP.
Jeg tester selvfølgelig også for FIV/FeLV og blodtypebestemmer mine katte inden parringer.
Og som du siger, så kan det være man har en sygdom som man ikke var klar over, og derfor bare spredte det med vinden. I mine øjne fatalt, og jeg vil derfor så vidt muligt undgå det, ved at teste.
Derudover mener jeg også det er vigtigt at teste for smitsomme sygdomme som Herpes, calici, chlamydophila (chlamydia) som gøres via RCP test i øjet for den mest præcise. Jeg ved godt at man ikke kan få et præcist svar ved at teste uden det er i udbrud, men jeg tester ved mindste tegn på løbeøjne, snotnæse osv.
Ved godt at det ikke ligefrem er arvelige defekter, men det er yderst smitsomt, og jeg ville være meget ked af at sende en kat ud i et hjem som var blevet kronisk bærer af en sygdom, fordi jeg ikke havde været forsigtig, og den så var blevet smittet da den var lille.
Men her kan vi jo så komme ind på et helt andet emne, så det synes jeg ikke vi skal
Det er nemlig et hamrende vigtigt emne, og det kunne jo være at der sad nogen derude som kunne få noget ud af det, enten ved at være med i debatten eller ved at læse med på sidelinien
dec 2006
Følger: 230 Følgere: 199 Katte: 6 Emner: 227 Svar: 3.951
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
dec 2006
Følger: 230 Følgere: 199 Katte: 6 Emner: 227 Svar: 3.951
nov 2008
Følger: 53 Følgere: 67 Katte: 2 Emner: 180 Svar: 8.020
Jeg får kørt afføringsprofil hvis der er noget unormalt
Til gengæld har jeg normalt fået kørt en stor blodprofil på mine avlskatte - den giver et godt billede af kattens sundhedsstatus - og er god at sammelnligne med hvis katten skulle blive syg.
Dyrlægetest:
Hofter og knæ
Abyen har ikke hofteproblmer - der ses PL. Jeg kender PL status rigtig godt på anerne. Der avles kun på frie katte.
Tandstatus er vigtig for mig
Organstatus (dyrlægens fingre)
testikkel og navleattest
Laboratorie
Blodtype - kører jeg kun på katte hvor jeg ved der er B i linierne (det er sjældent)
PK (arvelig anæmi) forholsnvis ny test. Jeg har avlet på en positiv kat (det var før testen var der) hun lever fint og er 8 år. Noget af afkommet er så bærere.
Bærere skal bare parres til frie - så kan der højest kommer bærere ud af det. Det samme gør sig gældende for:
PRA arvelig nethindesvind
ABY'en er en af de få racer der ikke er HCM i.
Tidligere var der en del der døde af DCM - da vigtigheden af Taurin blev kendt - var det proplem afhjulpet
De var hvad min trætte hjerne kunne komme på - jeg har naturligvis dokumentation på alle mine test - og alle er chippede da dyrlægen naturligvis ikke vil skrive en attest uden
feb 2007
Følger: 20 Følgere: 33 Katte: 3 Emner: 154 Svar: 2.847
(Dette er sakset fra Persergruppens beskrivelse og er skrevet af Christina - Jeg ved at hun gerne vil sprede kendskabet til denne sygdom, så derfor sætter jeg den ind her)
læs her om hvorfor man IKKE skal få killinger på perser / Exotic katte der IKKE er testet Fri / Negativ for PKD med DNA
SØRG ALTID FOR AT FÅE EN KOPI AF MOR OG FAR KATTENS DNA PKD NEGATIVE ATTESTER PKD (SYSTENYRE)
STOL IKKE PÅ DE ER TESTET HVIS DET IKKE KAN BEVISES MED EN KOPI AF ATTESTERNE
DNA TEST PÅ HCM KAN IKKE BRUGES DA DEN INDTIL NU KUN ER UDVIKLET TIL MCO RACEN OG IKKE ANDRE RACER
EN HCM TEST KAN INDTIL NU KUN LAVES VED EN SCANNING
HCM (HJERTEFEJL)
PKD (polycystic kidney disease) er en arvelig sygdom, som medfører cystedannelse på nyrerne og i sidste ende nyresvigt. Ikke alle katte bliver syge af sygdommen, men en stor del af dem dør af den som følge af nyresvigt. Sygdommen arves dominant, hvilket vil sige, at hvis katten arver genet fra en af forældrene bliver katten syg. Hvis man parre en PKD positiv kat med en PKD negativ er risikoen for at sygdommen videregives til afkommet 50 %. Sygdommen er særlig udbredt blandt perserne eller racer, hvor perseren har været brugt i avlsprogrammet, eksempelvis briterne. Hvor udbredt sygdommen er ret usikkert. Tallet svinger ml. 10 og 25 %,
Det er dog ikke kun Perser katte der kan have PKD ,det kan være ALLE racer
Man har i flere år kunnet scanne kattene for PKD. Katten har dog skulle være over 10 måneder før man med sikkerhed kunne sige noget og selvom de er over 10 måneder er der stadig en vis risiko for falsk negative svar. Scanningen er meget afhængig af udstyrets kvalitet og dyrlægens dygtighed. I Danmark har dyrlægerne generelt været dygtige til at skanne kattene.
I dag kan man derudover teste kattene via DNA prøver, som kan sendes til udlandet og i løbet af ca. 14 dage til 3 uger har man svaret. Risikoen for et falsk negativt svar er uendeligt lille. Testen kan udføres allerede, når killingen er 3 uger gammel. Testen udføres hjemme / Dyrlæge som en spytprøve / Blodprøve taget med en vatpind fra kattens mundhule og kan udføres på ganske få minutter. Vatpindene puttes i en kuvert og sendes til laboratoriet. På nuværende tidspunkt har jeg kendskab til to virksomheder, som udføre disse test og ingen af dem er at foretrække frem for den anden. Der er også kun en lille prisforskel. Det ene ligger i USA, den anden i Australien. Her er der selv sagt mulighed for snyd og det kræver, at man stoler på den opdrætter, man køber kat hos om testen er udført korrekt eller at man evt. selv vælger at lade katten teste selv. Generelt vil jeg dog mene, at ikke mange vil fristes til at snyde med testene, da det er rimelig nemt at opdage, hvis katten testes på ny og det så er til stor skade for sit renommé som opdrætter.
Man kan også vælge at lade sin dyrlæge udtage en blodprøve og sende den til et anerkendt laboratorium. Dette er en noget dyrere løsning, men her undgår man selvsagt spekulationer om testens ægthed, da dyrlægen kan bekræfte, at der er tale om den rigtige kat osv.
Da det er en arvelig sygdom, som kan medføre sygdom hos katten og død i en alt for ung alder, kan det kun anbefales, at man ikke avler på PKD positive katte. Om man vælger at lade sine katte teste INDEN man lader dem indgå i avl
det er ikke noget krav i dag, men op til egen samvittighed, men da det er en relativt nem sygdom at komme til livs, idet den jo netop arves dominant fra en syg forælder, så er der god grund til at forsøge at avle sig ud af problemet. Der kan være varianter indenfor perserne, hvor genpuljen er så lille, at man kan være nødsaget til at inddrage de positive katte, da genpuljen ellers vil blive alt for lille og en deraf følgende øget risiko for indavl og fremavling af andre genetisk sygdomme. Men også her bør det gøres under nøje kontrol og med kendskab til sine kattes PKD status. Her bør man så som minimum efter min mening også teste sine killinger inden man vælger at sælge dem, så køberne kan have vished om killingen har PKD eller ikke og samtidig informere killingekøber om sygdommen, så de har en mulighed for at vælge fra.
feb 2009
Følger: 9 Følgere: 8 Emner: 18 Svar: 1.347
DNA MYPBC3 -Genetype
HCM
PKD
HD / PL
(nogle dyrlæger men jo at PL og HD tit ses sammentidig ved maine coon)
FIV & FELV
SMA
(en muskel sygdom, hvor musklerne tilbage vikles , meget smertefuld
Ses mest i USA men vi har før haft nogle F1 -F3 linier fra USA )
Virussygdom hvis jeg har en mistanke om noget- men helllere en gang for meget en en gang for lidt.
feb 2009
Følger: 9 Følgere: 8 Emner: 18 Svar: 1.347
dec 2006
Følger: 230 Følgere: 199 Katte: 6 Emner: 227 Svar: 3.951
feb 2009
Følger: 9 Følgere: 8 Emner: 18 Svar: 1.347
Der skal lige laves mad .
Jeg har et link til en til into af Spinale Muscular Atrophy in cats fra 2001. Det er også en arvelig sygdom hos mennesker
(link fjernet)
dec 2006
Følger: 230 Følgere: 199 Katte: 6 Emner: 227 Svar: 3.951
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
Nu hvor der er beskrevet lidt om de forskellige sygdomme, er der så nogen som vil/kan forklare, hvor hyppigt det ses hos ikke testede katte, og hvorfor det så er vigtigt at teste for netop de sygdomme. Snakken har jo i andet forum gået meget på hvorvidt man tester, og hvorfor det er vigtigt. Det kunne måske give en idé om HVORFOR man bør teste for de specifikke sygdomme, hvis der kommer noget mere om hyppigheden, konsekvensen og ikke mindst hvordan det ses, og hvor tidligt det ses.
nov 2008
Følger: 53 Følgere: 67 Katte: 2 Emner: 180 Svar: 8.020
Jeg snakker egen race:
PL er vigtigt at teste for - det kan være smertefuldt for katten - operationen er dyr - en udgigt der er helt urimelig at give en køber.
Tandkød/tænder skal være i orden i de linier man arbejder med - også mertefudt for katten - og den nye ejers pengepung.
PK - arvelig anæmi - nogen katte dør af det fordi de ikke producerer røde blodlegemer nok
PRA nethindesvind - kan bliver blind på et eller andet tidspukt
Jeg avler gladelig på bærere, men kun til fri partner, og betaler for at få det afkom der går videre i avl testet. Katten fejler jo ikke noget der giver sygdommen - og giver det heller ikke videre så længe partneren er fri.
Nogen vil så ikke betale, eller gider ikke, det ved jeg ikke brge bærere i avl - det syntes jeg er spild at godt avlsmateriale når det er nemt at arbejde sig ud af og katten aldrig bliver syg
okt 2007
Følger: 48 Følgere: 45 Katte: 19 Emner: 29 Svar: 346
jeg har både Mco og Bengal
og har hørt til SMA er begyndt at dukke mere op i MCO racen, jeg har selv sendt blodprøve afsted på mine og test på PKD, HD,HCM.
FIV/FELV og afføringsprøve på kuldne osse for giardia, cocsidia og to andre parrasitter der er under samme prøve som jeg ikke kan huske helt navnet på.
Jeg ved mange Scaner for HCM for og se om de har det men er der nogen her der har prøvet svappertesten(DNA) for og se om de er bære af genet? har hørt at mange der har sendt til det tyske labkolin nu sagsøger da de tester forkert, hvor sender i hen når i tester, kender en del tysker der sender til australien
feb 2009
Følger: 9 Følgere: 8 Emner: 18 Svar: 1.347
Usc Davis USA .
Vi sender DNA MYPBC3 -Genetype .
Når en af forældrene er P/N( en N/N - P/N parring )
Der over laver de også en genetisk profil over din kat .
Og man stytter forskningen inden for forskellige sygdom.
okt 2007
Følger: 48 Følgere: 45 Katte: 19 Emner: 29 Svar: 346
jun 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Katte: 2 Emner: 11 Svar: 104
Vi tog hende til dyrlægen for at teste katte aids og leukemi.
Prøverne var negative, MEN hun har en arvelig tandkøds betændelse!
Dyrlægen sagde at vi ik måtte avle på hende!
Vi har pt en dialog med den opdrætter vi købte hende ved.
Er der nogen der kender "loven" omkring denne situation?
Opdrætter oplyser at hendes far af og til led af det-men at vi ik ku bevise at det er arveligt-hun mener også vi kan avle på hende da hun ellers er sund og rask. Det er vi ikke interesseret i!
Vi gav knap 7000,-kr.
3500,- til kæl
3500 til avl= 7000,-Kr.
Vi vil beholde hende. men så skal hun stearaliseres ikke?
Og får vi pengene tilbage-dem fra avl?
Håber I kan hjælpe:o)
Se gerne hendes profil:o)
Er
feb 2007
Følger: 20 Følgere: 33 Katte: 3 Emner: 154 Svar: 2.847
Jeg mener i hvert fald din opdrætter er forkert på den, hvis hun mener det er i orden at give de kommende killingekøbere et stort og dyrt problem, med dårlige tænder som sikkert skal renses årligt.
Hvis katten er købt til avl og du ikke kan bruge den til det, så skal du da have dine penge tilbage. Du har dyrlægens ord for det, så det må være bevis nok.
nov 2007
Følger: 23 Følgere: 22 Katte: 6 Emner: 7 Svar: 1.524
Er du sikker på den er arvelig? Eller "bare" smitsom? Det kan være vigtigt for dig at vide, for hvis du vælger at få en anden kat ind til at bruge til avl, kan den smittes, samt killingerne, hvis sygdommen er smitsom og ikke arvelig. Hvad hedder sygdommen?
Jeg synes i skal kontakte hendes klub, for at få mere hjælpe, hvis det er sådan at hun ikke er til at snakke med. Jeg mener også at hun bør give dig nogle penge retur, som kompensation for at i ikke kan opdrætte på hende.
jul 2009
Følger: 2 Følgere: 1 Emner: 1 Svar: 8
------------------------------------
Krista N Skrevet: 04-11-2009 05:42:53:
Det er fint at teste for diverse sygdomme men vi skal huske at rigtig mange af dem samtidig kan opstå eller forværres på grund af det liv vi byder katten at leve eller det foder vi giver dem.
Taurin indholdet af maden og kattens tarmes evne til at optag det der er i maden kan påvirke udviklingen af HCM og problemer med synet.
Altså er test resultaterne ikke endegyldige. Katten kan testes fri idag og positiv i morgen og negativ i overmorgen. Det sidste har jeg også hør eks. på med HCM, alt efter hvordan den lever.
<b>Louise D skriver</b>: ovenstående er ikke sandt. Du forveksler HCM med DCM, som er en helt anden hjertelidelse. Ved DCM kan der være en sammenhæng med Taurin mangel, men der kan bestemt også være andre årsager til udviklingen af DCM.
DER ER INGEN SAMMENHÆNG MELLEM TAURIN OG UDVIKLINGEN AF HCM.
----------------------------------
mozarts mor nu med killinger L - Skrevet: 04-11-2009 12:37:28:
hejsa super indlæg
jeg har både Mco og Bengal
og har hørt til SMA er begyndt at dukke mere op i MCO racen, jeg har selv sendt blodprøve afsted på mine og test på PKD, HD,HCM.
FIV/FELV og afføringsprøve på kuldne osse for giardia, cocsidia og to andre parrasitter der er under samme prøve som jeg ikke kan huske helt navnet på.
Jeg ved mange Scaner for HCM for og se om de har det men er der nogen her der har prøvet svappertesten(DNA) for og se om de er bære af genet? har hørt at mange der har sendt til det tyske labkolin nu sagsøger da de tester forkert, hvor sender i hen når i tester, kender en del tysker der sender til australien
Louise D skriver: Der findes ikke en Bengal-DNAtest for HCM endnu, så den eneste måde du kan teste en Bengal for HCM er ved årlige ultralyds scanninger. Og det kan jeg kun anbefale du gør, da HCM er et reelt problem hos Bengalen!
Og hvor har du købt dig til en test via blodprøve (?) på HD - det er ikke mindre end banebrydende!!! Dem kunne jeg rigtig godt tænke mig at komme i kontakt med.
-----------------------------------
Heidi H - Skrevet: 04-11-2009 13:04:48:
Ja tyskland er ikke godt.
Usc Davis USA .
Vi sender DNA MYPBC3 -Genetype .
Når en af forældrene er P/N( en N/N - P/N parring )
Der over laver de også en genetisk profil over din kat .
Og man stytter forskningen inden for forskellige sygdom.
Louise D skriver: Heidi H, jeg skal lige være sikker her. Er det du siger, at du avler på katte du ved bærer på HCM?
Du er med på at HCM er dominant nedarvet ikke?
jun 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Katte: 2 Emner: 11 Svar: 104
anyway-opdrætteren siger vi kun kan få penge tilbage hvis hun dør efter følge af en arvelig sygdom... hmmm...vi føler os meget dårligt behandlet.. vi har købt vores prinsesse hos" Sajuni" nogen herinde som kender denne maine coon opdrætter?
Vi er simpelthen så kede af at vi ikke kan føre hende videre i livet-da hun udover den arvelige tandkøds betændelse ellers er sund og rask og dejlig af sind og smuk som bare f....!
hulk...
feb 2007
Følger: 20 Følgere: 33 Katte: 3 Emner: 154 Svar: 2.847
Man avler ikke på en kat som har arvelig tandkødsbetændelse og dårligt immunforsvar, det må opdrætteren da kunne give jer ret i?
Ellers må du jo gå til hendes klub.. Står der ikke noget om jeres rettigheder i købskontrakten?
jun 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Katte: 2 Emner: 11 Svar: 104
jun 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Katte: 2 Emner: 11 Svar: 104
nov 2008
Følger: 53 Følgere: 67 Katte: 2 Emner: 180 Svar: 8.020
Mon så ikke nærmere tandkødet er virusbetinget end arveligt - eller begge dele.
(link fjernet)
jun 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Katte: 2 Emner: 11 Svar: 104
jul 2009
Følger: 2 Følgere: 1 Emner: 1 Svar: 8
Hun kan sagtens have begge dele, men det er ikke sådan jeg læser dit indlæg vedr. FORL.
Jeg synes du skal få en specialist til at evaluere din kats mund. Og Jens Ruhnau ville være den mest oplagte! Hvilken dyrlæge har du brugt?
Det er velkendt at visse MC linier har betydelig svækket immumforsvar, og i katterier som bruger disse linier, ser man også ofte store problemer med bla. callici. Og et højt callici smittepres kombineret med dårligt immumforsvar kan give kroniske problemer med tandkød og mundhule i øvrigt.
Men hvilke beslutninger lagde du til grund for at vælge lige netop de linier hos den opdrætter, da du købte den hunkat der skulle lægge grunden til dit opdræt? Og hvad var det du satsede på at hun kunne fremme MC avlen i Danmark med? De svar synes jeg er noget af det vigtigste i det dilemma du står i nu, hvor du får tilbudt en ny avlskat.
Mht din kats opdrætter og hendes måde at reagere på din forespørgsel, så synes jeg det er svært at vurdere hvad der er ret og rimeligt, når man ikke kender indholdet af kontrakten, og ej heller til kattens generelle sygehistorie.
Hvis du føler dig overbevist om at opdrætteren har handlet svigagtigt og mod bedre vidende, så kan du jo også overveje at gå til forbrugerklagenævnet. Men da handlen er mere end et år gammel (forudsætter jeg pga kattens alder), har du bevisbyrden.
jun 2009
Følger: 6 Følgere: 5 Katte: 2 Emner: 11 Svar: 104
Jeg har kopi af hendes avlskontrakt og dyrlægens udtalelse hvis du har interesse i at se det? Kan jo mailes:)
Rigtig god ide med den specialist-hvor bor han henne?
Tak for dit svar:o)
Test af avlsdyr