{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.148 visninger | Oprettet:

En kat er ikke bare en kat II {{forumTopicSubject}}

I<b>kke racekat:
</b>I denne gruppe findes den, man kalder huskatten. Den kan komme fra en gård, fra et forladt sommerhusområde, fra naboens garage, i en grøftekant eller lignende. Man kan ikke her sige noget om temperament.

Alt er relativt, og man kan ikke være sikker på, at killingen har levet under de vilkår, der er så vigtige for samværet hos dig. Hvad der sker på godt og ondt i alderen 3-9 uger, er stort set uopretteligt senere i livet.

En killing må aldrig fjernes fra dens moder, før den minimum er 12 uger gammel. Moderen er ikke færdig med at opdrage den (dvs. at gøre den til en kat, til et velfungerende individ). Har killingen ikke haft positive og aktive oplevelser med mennesker i denne periode, kan der være stor risiko for at killingen aldrig ønsker eller kan lære at tolerere menneskelig kontakt.

Når man så grundigt har sat sig ind i hvad en kat, hvad behov katten har og valgt race, skal man til at finde stedet, hvorfra man gerne vil have en kat.

Udover at kattens forhold på stedet har tilgodeset udvikling til at blive en hel og velfungerende kat, er det vigtigt i den relation at katten synes sund og rask og hvad er det så man skal kigge efter?

Det vigtigste er, selvfølgelig, at du bryder dig om katten og katten bryder sig om dig.

Du skal kigge på alle hjemmets katte, og se om de er kontaktsøgende eller om de gemmer sig. Selvfølgelig skal de helst synes trygge, og søge menneskekontakt. Dog er det sådan, at mange katte lige skal se situationen an, og det er ganske normalt. Så fortvivl ikke. Det vigtige her er, at du 100% føler tillid til den person, der ejer katten.

Hen ad vejen skulle alle kattene gerne vise sig. Dette betyder bestemt ikke at man skal forvente, at alle katte synes det er dejligt straks, at springe op på dit skød. Katten er et rovdyr og et rovdyr passer på sig selv.

Dernæst skal man kigge lidt på, hvordan kattens foderstand er. Den skal naturligvis være i orden. Fertile hankatte og hunkatte i løbetid kan være temmelige ”slanke”, men en killing må ikke være radmager, men heller ikke overvægtig.

Kig på om kattene ser velplejede ud. Der er ikke tale om, at kattene skal ligne nogle der skal på udstilling 1 time senere, men de skal se ud som om, der bliver taget hånd i hanke med soignering. Er det midt i fældetid, kan de se meget forpjuskede ud og dette er også ok, bare de ikke er store sammenknudrede filtmåtter. Det er ikke bare den killing du kigger på, der skal se soigneret ud, det gælder alle husstandens katte.

Du bør få lov til at kigge nærmere på et par af de voksne katte og du skal have lov til at se alle katte i hjemmet.

Kig efter om deres tænder er velplejede (er der belægninger?), om tandkødet er rødt og hævet, om ørene er velplejede (lugter det?) og om øjnene ser klare og fine ud (nogle katte kan ikke se ud ad øjnene pga. betændelse).

Nogle katte lider desværre af kroniske øjenkanalsproblemer, og derfor har de misfarvninger i pelsen, uden at dette betyder at opdrætteren ikke passer sine katte godt nok.

Spørg til vaccinationer, ormekurer, lopper og hvad foder, der bliver fodret med. Det er vigtigt at det foder der fodres med, er af høj og naturlig kvalitet. Det, der betyder noget, er hvor god kvalitet proteinerne er, og hvor letfordøjeligt foderet er.

Katten er det der hedder en obligat carnivore, dvs. udelukkende kødæder, hvilket betyder hele dyr. Se på foderet. Kan du umiddelbart genkende det fra vækst i naturen og er det ikke fyldt med E-numre, farvestoffer, konserveringsmidler, smagsforstærkere, ja så fås det ikke bedre.

Hvis hjemmet lugter af urin, skal du nærmere undersøge om der er tale om urenlighedsproblemer eller det stammer fra en strintende hankat eller hunkat (dvs. der er tale om markering og ikke urenlighed). Er der tale om urenlighedsproblemer, kan du risikere at også din killing har et problem.

Ser killingen sølle ud, er på medicin, snotter, eller andre ting, der kunne give dig en fornemmelse af medlidenhed, skal du under ingen omstændigheder lade dig overtale til at tage den med hjem. Det kan blive kostbart både for dig og killingen og det er ikke fair at flytte rundt på dyr, der i forvejen er stressede.

Vurder om kattens miljø som helhed ser fornuftigt ud, dvs. er der aktiveringsmuligheder, mulighed for at hver kat har sit eget lille private territorium, og er det et sted, du uden videre ville levere din egen kat til.

Hvis du når til et negativt resultat, og ikke kan få svar på dine spørgsmål i den relation, skal du måske tænke dig om en ekstra gang.

Det sker heldigvis ikke så ofte, at man støder på et hjem, hvor kattene ikke har det godt, men hvis det sker, er det uhyre fristende at købe (redde) en killing alligevel, men du skal nok overveje om du vil støtte en opdrætter, som ikke lever op til dine idealer. Opdrætteren producerer jo bare flere og du kan alligevel ikke redde dem alle sammen.

Så langt, så godt. Skal det være en hankat eller en hunkat? Det der bør afgøre dette, er kun én ting: skal katten bruges i avl? Hvis ikke, bør katten uden diskussion neutraliseres, og da bør kønnet være uden betydning. Hankatten vil dog være billigere at kastrere end hunkatten, der skal steriliseres. P-piller frarådes på det kraftigste.

Hvis du skal udstille, bør du selvfølgelig gå efter en kat, der lever så tæt op til standarden som muligt. Igen her vil opdrætteren bedst kunne råde dig, idet han/hun kender sine linier, og er den bedste til at vurdere udviklingen, efter netop de og de forældre. I denne sidste situation kan du være evig forvisset om, at ingen opdrætter ønsker at snyde dig.

Prisen på en racekat varierer meget og afhængigt af om der er tale om en KKKKK (Klappe-Kage-Kysse-Kramme-Kat), udstilling og/eller avl. Husk at kvalitet og pris bør hænge sammen – du får hvad du betaler for, og hvad du sparer i den ene ende, kan hurtigt og ofte koste i den anden.

Rigtig god fornøjelse derude i jagten efter netop din killing.

Artiklen er skrevet af: Marianne Thomberg


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  En kat er ikke bare en kat II
Kommentér på:
En kat er ikke bare en kat II

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce